Sök

Klarna-grundaren Victor Jacobssons hemliga fintech-satsningar

Klarnafintech

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Klarna-grundaren Victor Jacobsson har i det tysta investerat i tre svenska fintech-bolag.

Victor Jacobsson är Klarna-grundaren som till skillnad från sina medgrundare Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth har hållit en låg profil sedan han slutade jobba operativt i bolaget 2013. 

För några år sedan gjorde han, enligt boken “Det svenska techundret”, klart att ambitionen var att “aldrig mer prata med en journalist”. 

Trots det är han fortfarande en av storägarna i Klarna. Breakits stora kartläggning, där vi kartlagt 1038 ägare i Sveriges 25 hetaste fintechbolag, visar att han har aktier värda runt 8 miljarder kronor i betalbolaget. Aktierna ägs via en rad olika bolag som han är verklig huvudman för. Det innebär att Victor Jacobssons innehav fortfarande är snäppet större än medgrundaren och vd:n Sebastian Siemiatkowskis som ligger på nära 7 miljarder. 

I veckan kunde Breakit också avslöja att Klarna är på väg att ta in en ny kapitalrunda med en värdering på 250 miljarder kronor (pre money). Den innebär att grundarnas aktieinnehav ökar i värde till 19 respektive 22 miljarder kronor. 

Samma bolag som H&M-bossen

För drygt två år sedan kunde Breakit berätta att Victor Jacobsson i det tysta hade gått in i försäkrings-startupen Hedvig via bolaget Tacito partners AB. Idag har han ett innehav i bolaget, som har en pre money-värdering på 466 miljoner kronor, på 0,7 procent. 

Nu kan vi avslöja att han  investerat i ytterligare två fintech-startups. Via Tacito Partners äger han även 5,7 procent i Froda. Ett bolag som tagit fram en tjänst för företagslån, som också har Pricerunner-grundaren Niklas Storåker och förre H&M-chefen Karl-Johan Persson på ägarlistan (båda har för övrigt också investerat i Hedvig). I den senaste nyemissionen hade Froda en värdering på 450 miljoner kronor (pre money). 

Victor Jacobsson har dessutom ett mindre innehav i lånebolaget Lendify, på 0,44 procent. Även den investeringen har skett via Tacito partners AB. Via bolaget har Victor Jacobsson även investerat utanför fintechbranschen, bland annat i elsparkcykelbolaget Voi och i nätläkaren Doktor.se.

LÄS OCKSÅ: Bolagen är värda över 100 miljarder – men kvinnor äger bara 0,8 procent

Läs mer