"För tre år sedan ville Google köpa Spotify - är det nu det sker?"

"För tre år sedan ville Google köpa Spotify - är det nu det sker?"

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Spotifys samarbete med Google drar igång nya budrykten.

Jag minns tydligt när poletten första gången trillade ner för mig. Det var på en frukost med Spotify-grundaren Martin Lorentzon (på den tiden techstjärnan fortfarande hade en hyggligt öppen inställning till sådana journalister som mig - fast det är en helt annan historia).

”Glöm alla nya musiktjänsterna - det är Youtube som är vår stora konkurrent”, sade Martin Lorentzon till mig.

För honom var det uppenbart. Hundratals miljoner människor använde sig varje dag av Youtube för att lyssna på musik. Merparten av dessa var potentiella Spotify-prenumeranter som grundarduon Ek/Lorentzon gick miste om.

Insikten att det var Youtube och dess ägare Google som var värsta hotet mot Spotifys tillväxt väckte i nästa andetag en ny tanke hos mig - varför inte göra gemensam sak med sin värsta fiende? Alltså låta sig köpas upp av den amerikanska jätten och skapa en gemensam tjänst? Det såg i alla fall på pappret ut som en i det närmaste perfekt kombination. Spotify sitter på en grymt användarvänlig plattform och avtal med alla de stora skivbolagen. Google/Youtube har användardata om i princip alla potentiella kunder och gigantiska finansiella muskler ger uthållighet i kampen mot andra jättar som till exempel Apple Music.

Martin Lorentzon verkade i alla fall inte omedelbart underkänna min spekulation.

Jag minns inte exakt hur lång tid det dröjde men plötsligt briserade nyheten i ansedda Wall Street Journal - Google hade haft långt gångna planer på att sluka Spotify. I december 2013 skrev Google i ett dokument som diariefördes hos amerikanska finansinspektionen, SEC, att de blåst av förberedelserna av ett utköp av ”ett utländsk bolag” med en prislapp på mellan 4 och 5 miljarder dollar. Enligt Wall Street Journal hade förhandlingarna pågrund av att parterna inte lyckats komma överens om priset. Spotify-grundarna krävde minst 10 miljarder dollar.

Idag drygt 2 år senare värderas Spotify till 8,4 miljarder dollar och spekulationerna om att Google ska köpa Spotify har tagit fart igen. Orsaken är det strategiska samarbete som aviserades på tisdagskvällen: Spotify har skrivit avtal med Googles molntjänst, Google Cloud Platform, som innebär att musiktjänsten flyttar all sin data dit. 

Är det början på något mycket större? Skeptikern och kanske också realisten avfärdar det som osannolikt men allt annat lika tror jag att ett uppköp ligger närmare till hands idag jämfört med innan samarbetet. 

De stora synergierna finns där fortfarande och på något sätt måste Daniel Ek och Martin Lorentzon snart ordna ett sätt för sina storägare att under ordnade former sälja sina Spotify-aktier. Många av dem har varit med som ägare i många år och nu är de sugna på att realisera sina vinster. En börsnotering är självklart ett alternativ (som dessutom aktualiserats i och med den stora konvertibel som vi tidigare rapporterat om) men en försäljning till en industriell spelare, till exempel Google, kan också vara ett alternativ.

Den välmeriterade riskkapitalisten Om Malik, partner på San Francisco-baserade True Ventures tvekar inte om utgången. På Twitter konstaterade han igår kväll:

”Första steget mot ett uppköp av Google”.

Vad Martin Lorentzon tycker är i dagsläget oklart.

Läs fler artiklar
LÄS MER