Sök

Hanna Marklunds bolag mäter dina rörelser – Photon Sports tar in pengar för att växla upp

Photon SportsHälsa

Hanna Marklund. Foto: Istock/press.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

“Nu gäller det att ta marknadsandelar”, säger Hanna Marklund, delägare i Photon Sports som vill revolutionera idrotten med sin smarta mätteknik.


Vill du hitta lovande doldisbolag att investera i? Spana in vårt event Off the Record – för investerare i startups! 

För att lyckas inom många idrotter krävs både snabbhet och smidighet. Men vilken träning fungerar egentligen, och hur når man bäst resultat? 

Det är frågor som bolaget Photon Sports vill hjälpa till att besvara. De har utvecklat en lösning som mäter faktorer som snabbhet, reaktionstid och explosivitet med hjälp av sensorteknik och 3D-kameror. 

Bakom bolaget står Jonas Sjöberg som har över 25 års erfarenhet av att utveckla optiska system. Han har bland annat utvecklas 3D-kameror och mätteknik hos företag som Veoneer, Autoliv och Sony Ericsson. Han fick idén till Photon Sports redan då. 

”Det började med förfrågningar från friidrottstränare som ville mäta sina sprinters, när kamerorna kostade 100.000 kronor eller mer. Jag förstod då att tekniken skulle komma att bli bättre och billigare”, berättar Jonas Sjöberg.

För sex år sedan grundade han Photon Sports och i höstas klev även fotbolls- och TV-profilen Hanna Marklund in som ny delägare i bolaget. Hon har spelat 118 landskamper, tagit tre SM-Guld, ett EM-silver och fått svensk fotbolls finaste pris Diamantbollen. 

Hanna Marklund berättar att hon fastnade för Photon Sports direkt när hon träffade grundaren Jonas Sjöberg. 

“Jag tänkte direkt vilken bra lösning. Att kunna mäta och ta med tekniken till träning och skapa kontinuitet i mätningen. Tidigare har man behövt gå till en stor anläggning för att kunna genomföra tester, eller satt upp fotoceller och liknande, det har varit för komplicerat”, säger Hanna Marklund.

Bolaget vänder sig bland annat till idrottare, tränare och klubbar som är verksamma inom landbaserade idrotter såsom friidrott, fotboll, innebandy och ishockey. 

Fyller på kassan för att skala upp 

Nu tar Photon Sports in 8,5 miljoner kronor i en kapitalrunda som leds av Partnerinvest. Treac Innovation och Unboxx.se. Pengarna ska användas för att lansera produkten mot fotbollsindustrin, först och främst den nordiska marknaden. Fotbollen är en enorm sport, och dessutom redan väldigt datadriven, vilket gör att den passar bra att satsa på. 

På en fotbollsplan fungerar tekniken så att du tar med dig stativ, Ipad och kamera för att mäta faktorer som exempelvis snabbhet, explosivitet och riktningsförändringar i spelet. Tekniken mäter 3D-positioner på människor i rörelse, och målet är att skapa feedback och se vilken träning som faktiskt ger resultat. På så sätt kan träningen bli mer effektiv, följas upp över tid och även fungera skadeförebyggande 

“Det förenklar så otroligt mycket att kunna ha med ett träningsredskap som ger feedback direkt. Man kan jämföra med tidigare värden och resultat tillbaka i tiden, det är objektiv data för att optimera träningen”, säger Hanna Marklund. 

"Norrländskt trygga i produkten"

Hanna Marklund förklarar att produkten legat i utvecklingsfasen och att bolaget nu börjar bli redo att skala upp. 

“Nu gäller det att ta marknadsandelar. Kommer vi väl ut i Norden är steget inte långt till att kunna gå vidare”. 

Hanna Marklund har tidigare även investerat i bolaget Once Upon som låter människor omvandla sina digitala bilder till fotoböcker. 

“Jag går på de här Norrlandsföretagen, det är en kompis till mig som grundade det”. 

I det brutna räkenskapsåret som avslutades i mars 2020 omsatte Photon Sports 975.000 kronor med med ett resultat på 100.000 kronor. Grundaren Jonas Sjöberg säger att bolaget har som målsättning att bli en betydande aktör i Norden i år, och erövra Europa under 2022. 

“Det är ambitiösa mål och vi är ödmjuka och införstådda med att uppskalning kan ta lite tid. Dock är vi norrländskt trygga i produkten och ser att det bara är en tidsfråga innan vi omsätter åttasiffriga belopp”, säger Jonas Sjöberg.

Vill du hitta lovande doldisbolag att investera i? Spana in vårt event Off the Record – för investerare i startups! 

Läs mer