Sök

Erik Bergman ville tvinga sina rika kompisar att donera pengar: "En del blev riktigt förbannade”

Great.comBreakit Live

Foto: Victor Enberg / Dobb 2.0

Breakit

Breakit

Entreprenören Erik Bergman har själv en halv miljard på banken – som han vill ge bort det mesta av.
I ett försök att skapa maximal nytta för mänskligheten har han också gjort sig rejält impopulär på vissa håll.

Erik Bergman har grundat marknadsföringsbolaget Catena Media och blivit förmögen.

I senaste avsnittet av Breakit Live berättar han öppenhjärtigt om när han försökte provocera sina rika bekanta att donera pengar till klimatforskning.

Han skrev ett öppet inlägg på Facebook och taggade ett 20-tal personer som han uppmanade att ge bort pengar. Oavsett vad de gav skulle han dubbla det – och ge bort ännu mer själv.

“Några blev skitförbannade och sa att: 'Vad fan håller du med?'. Så det blev några brända broar. Men vi har bara en planet och den är viktigare för mig än relationen med någon som blir sur”, säger Erik Bergman.

Erik Bergman: En dyr dator hade kunnat rädda liv i stället

Totalt drog initiativet till slut in 1 miljon euro från kompisarna, och 1 miljon från Erik själv.

I Breakit Live berättar Erik Bergman också om hur resonerar filosofiskt kring hur hans pengar kan komma till största möjliga nytta.

Erik Bergman säger att det går att räkna ut hur många myggnät som krävs för att hindra ett visst antal människor från att dö i malaria.

Rent teoretiskt skulle hans 500 miljoner på banken då kunna rädda 20.000 liv.

"Den datorn här framför mig kostar säkert 25.000 spänn. De pengarna hade kunnat gå till att rädda liv i stället. Det kan låta kontroversiellt, men jag ser på verkligheten på det sättet. Vi gör skada på olika sätt med alla våra beslut", säger Erik Bergman i Breakit Live.

Har nu startat Great.com

Han har själv startat initiativet Great.com med målet att över tid öka sitt kapital och på så vis kunna donera ännu mer, och rädda ännu fler.

"Jag skulle kunna rädda 20.000 människoliv idag – men jag kan också använda mina pengar till att rädda 2 miljoner liv längre fram. Det handlar om att maximera nyttan", säger Erik Bergman.

Great.com jobbar precis som Catena Media med att driva in spelare till exempelvis nätkasinon. Bolaget ska dock donera alla sina vinster till välgörande ändamål.

Se hela intervjun i Breakit Live här! 

Eller lyssna på podden här:
 

 

Läs mer