Sök

Soundcloud satsar på nytt sätt att betala musiker – rekryterar nyckelspelare från Spotify

Soundcloud

Troy Carter. Foto: Flickr

Breakit

Breakit

Den svensk-grundade musiktjänsten Soundcloud är i tysthet på väg att växa sig starkare igen. Nu plockar bolaget in Troy Carter – en av skivbolagsbranschens absolut mest inflytelserika personer som tidigare jobbade på Spotify.

Det rapporterar Bloomberg.

Soundcloud grundades 2007 och byggdes upp i Berlin av svenskarna Eric Wahlforss och Alexander Ljung.

Bolaget har lyckats bygga en enorm användarbas till sin tjänst för uppladdning och lyssning av musik – men har haft svårt att omvandla det till intäkter.

Nu rekryterar bolaget Spotify-veteranen Troy Parker – tidigare manager till Lady Gaga och den som höll i Spotifys kontakter med skivbolagen under sin tid på det svenska bolaget.

Soundclouds grundare har idag slutat på bolaget.

Ny vd är Michael Weissman och nya ägare är investeringsbolaget Raine Group, Singapores statliga investeringsfond Temasek samt det börsnoterade amerikanska musikbolaget Sirius XM (som äger streamingtjänsten Pandora).

"Byggt för independent-artister"

Troy Carters går nu in i styrelsen. Hans roll blir att agera som strategisk rådgivare till ledningen på Soundcloud för att utveckla affären.

“Det är byggt för independent-artister. Om du ser på Apple, Spotify och Amazon, så är det inte direkt dit du vänder dig för att hitta sådan musik”, säger Troy Carter till Bloomberg.

Nyligen kunde Variety rapportera att Soundcloud testar ett nytt sätt att betala artisterna på plattformen – som kortfattat bygger på att ta bort alla mellanhänder som skivbolag och förlag.

Bolagets vd Michael Weissman beskriver det som att bolaget gjort en "total omvändning" och att affären är i "jättebra skick".

Läs mer