Nya sparformen passar perfekt när börsen svajar: ”Att ha pengar på bankkontot är idiotiskt”

Savelend fintech
Nya sparformen passar perfekt när börsen svajar: ”Att ha pengar på bankkontot är idiotiskt”

Att investera i lån och krediter kanske låter riskabelt, men kan faktiskt vara den tryggaste placeringen när marknaderna svajar. Uppstickaren Savelend har hittills fördelat en kvarts miljard i det nya tillgångsslaget. Nu expanderas erbjudandet med investeringsmöjligheter i krediter från Finland.

Pengarna ligger tryggt på ett sparkonto i banken. Men till vilken nytta? Med rekordlåga räntor är det numera ett faktum att många privatpersoners besparingar till och med minskar i värde på grund av inflationen.

Läs mer om Savelend och öppna ett konto på fem minuter! 

Ludwig Pettersson drog igång Savelend 2014 eftersom han såg att krediter var en outnyttjad investeringsform i Sverige. Genom att samla konsumentkrediter, fakturaköp, inkassoportföljer och företagslån på ett och samma ställe kan investerarens risk minskass. Affärsidén är att det ska vara så enkelt som möjligt att investera och tillgängligt för alla.

”Du loggar in med BankID och väljer själv vilka kredittyper du vill låna ut till. Sen börjar avkastningen ticka redan efter första månaden,” säger Ludwig Pettersson.

 

Stor riskspridning

Att investera i krediter kanske låter riskabelt, enligt vissa. Men, det är faktiskt tvärtom, menar Ludwig.

”Vi har tjänsten SmartInvest som innebär att vi automatiskt portionerar ut dina pengar. I genomsnitt har en portfölj en fördelning på 300 krediter, så även om något bolag inte följer sin betalplan påverkar det knappt helheten.”

 

Det fina med det här tillgångsslaget är att vi står utanför börsens och marknadens svängningar.

Savelend har också ett bra facit att luta sig emot. Mellan 2014-2020 har den genomsnittliga avkastningen varit över 10 procent.

”Det fina med det här tillgångsslaget är att vi står utanför börsens och marknadens svängningar. När börsen tillfälligt kraschade i mars 2020 fortsatte vi att leverera avkastning. Därför är det många som ser krediter som ett bra komplement till sin övriga investeringsportfölj.”

Savelend tar 10 procent av själva avkastningen, och om man vill avsluta i förtid är det numera enkelt att sälja sina krediter mot en avgift. 

Under 2020 har plattformen fortsatt att växa, och dessutom har andelen kvinnor som investerar ökat.  

 

Jag tror många företag letar efter trygga sätt att placera sin överlikviditet på medellång sikt – utan att behöva placera pengarna i fonder. 

Växande intresse och ny marknad

Den genomsnittliga kunden sparar 50 000 kronor hos Savelend, men som privatperson är allt från 2 000 kronor en bra start. Ludwig Pettersson ser också allt fler företagskunder som visar intresse.

”Jag tror många företag letar efter trygga sätt att placera sin överlikviditet på medellång sikt – utan att behöva placera pengarna i fonder. Då har vi ett väldigt bra alternativ. En rimlig tidshorisont hos oss är minst 12 månader.”

Under 2021 är det dags för Savelends att går in på den finska marknaden och därmed expanderas erbjudandet med investeringsmöjligheter i krediter från Finland.

”Vi kommer göra några rekryteringar i Finland, och snart kommer vi även ha finska krediter i vår portfölj för den som vill. Det är superspännande att kunna bredda vårt erbjudande samtidigt som vi ger ännu fler tillgång till tryggare investeringar.”

 

Lär dig mer om Savelend och att investera i krediter! 

Läs fler artiklar
LÄS MER