Staffan Helgesson om varför pengarna hamnar i city: “Inget ont om Kramfors men...”

Creandum riskkapital
Staffan Helgesson om varför pengarna hamnar i city: “Inget ont om Kramfors men...”

Staffan Helgesson.

Towe Boström

Reporter

Måste man sitta i stan för att få kapital?

Under förra veckan publicerade vi en stor granskning som visar att större delen av det svenska riskkapitalet hamnar i Stockholms innerstad, och bara ett fragment i orten och på platser utanför storstäderna. Som svar på det har vi kickat igång satsningen Shift, tillsammans med föreningen Bling, i syfte att koppla ihop investerare med entreprenörer från andra områden. 

Granskningen och satsningen har fått mycket uppmärksamhet, men riskkapitalisternas syn på saken hamnade lite i skymundan i bruset. Vad tycker de egentligen, de som sitter på pengapåsen och därmed makten över vem som får kapitalet? 

Vi tycker att frågan är värd att ta upp igen och tittade därför på vad Staffan Helgesson, partner på Creandum och en av landets tyngs riskkapitalister, sa i samband med granskningen. 

Staffan Helgesson är nämligen inte särskilt förvånad över att kapitalet strömmar in i innerstan. 

”Om du tittar på Stockholm finns det en tydlig nätverkseffekt som gör att entreprenörer ofta placerar sina kontor i centrum då det gör det lättare att rekrytera folk”, säger Staffan Helgesson. 

Creandum har investerat tungt i bolag som Spotify, Kry, Voi och Izettle. 

Staffan Helgesson menar att Creandum inte gör skillnad på var entreprenörer kommer ifrån och tar Spotifys grundare Daniel Ek, som är från Rågsved, som ett exempel på en lyckad entreprenör från orten. Staffan Helgesson stärker samtidigt sin tes om att entreprenörer – och därmed kapitalet – dras till innerstan genom att peka på att även Spotify tidigt satte sitt kontor i centrala Stockholm. 

”Man måste tänka på att det finns en attraktionskraft i de här startup-hubbarna som gör att man gärna lägger sitt bolag där, för att det går att rekrytera kompetens. Inget ont om Kramfors men ska du ha en duktig performance marketing person i Kramfors får du leta länge”. 

Håller ni med? Behöver man sitta i stan för att växa och få cash? Dela gärna med er av era tankar och erfarenheter till tips@breakit.se 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER