Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

10 super-investerare är klara – ska satsa sina pengar på entreprenörer i orten (och landsorten)

Här är alla namnen på stjärnorna som vill stötta framtidens stjärnor.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Succé! Kalla oss gärna en smula självgoda – men på något annat sätt går det faktiskt inte att beskriva starten för Breakit och Bling Startups gemensamma satsning Shift.

I alla fall när det kommer till att hitta investerare som vill vara med i projektet (entreprenörerna har inte heller varit särskilt svårflörtade – men det återkommer vi till om någon dag!).

Ni minns kanske upplägget – på 27 dagar ska vi hitta orten och landsortens vassaste entreprenörer, göra dem ännu vassare och slutligen låta dem pitcha sina idéer för några av Sveriges tyngsta  investerare.

Men när vi kickade igång Shift i förra veckan hade vi rent krasst inga investerare klara för satsningen. Och det var faktiskt en liten poäng i sig. 

Vi ville utmana oss själva och se hur lång tid det skulle ta att få ihop ett gäng investerare som delade vår tro på att det finns en massa duktiga entreprenörer som aldrig riktigt får chansen att växa sitt företag med hjälp av riskkapital. 

För en av teserna med Shift är att det idag finns en snedfördelning av riskkapitalet på den svenska marknaden. En indikator på att så faktiskt är fallet var den granskning  vi gjorde av Sveriges tio mest tongivande riskkapitalbolag. Den visade att bara ett (1) bolag med rötterna i orten och två (2) bolag från landsorten fått in kapital från riskkapitaljättarna sedan 2015. Det motsvarade bara runt 2 procent av alla de startups som lockat kapital från riskkapitalbolagen i granskningen.

Med Shift vill vi jämna ut spelplanen en aning och koppla ihop investerarna med alla de duktiga entreprenörerna som finns utanför Stureplan och Stockholm city. Därför började vi i förra veckan kontakta några av Sveriges tyngsta investerare för att pitcha in idén till dem. 

Och gensvaret blev alltså fantastiskt. Redan efter någon dag hade vi tillräckligt många namn klara för att dra igång och sedan har fler och fler anslutit. I dagsläget är det nu elva investerare som gett klartecken till att vara med.

Du som entreprenör på jakt efter kapital har alltså ett guldläge att nu pitcha in din idé. Har du inte redan gjort det – sök till Shift idag!

Men spana först in hela listan på vilka investerare som är med här nedan. Och missa inte att läsa deras bästa entreprenörsråd. Nu kör vi!

JOSEFIN LANDGÅRD

Ålder: 37

Bakgrund: Grundare av Kry och Mantle och affärsängel. Dalkulla uppvuxen i Leksand.

Därför engagerar jag mig i Shift: “Inkludering och entreprenörskap är viktiga frågor. Gärna i kombination!”.

Mitt bästa entreprenörsråd: “Hitta bra medgrundare och kbk (kör bara kör). Och fokus, fokus, fokus”.

SUSANNA CAMPBELL

Ålder: 47

Bakgrund: Tidigare vd i investmentbolaget Ratos, sitter idag i styrelsen i bland annat Northvolt, Babyshop, Kinnevik och rådgivare till Norrsken. Gör investeringar som affärsängel.

Därför engagerar jag mig i Shift: “Som investerare är det frustrerande att se hur skevt kapitalet fördelas och uppenbarligen finns det en massa spännande idéer som aldrig blir verklighet och människor som aldrig får tillgång till kapitalet som behövs för att förverkliga sin vision. Där hoppas jag att Shift kan ha en viktig roll”.

Mitt bästa entreprenörsråd: “Tänk stort och bygg ett team som är världsklass”.

RUSTAN PANDAY

Ålder: 51

Bakgrund: Entreprenör från orten (Viksjö) och har sysslat med allt ifrån ris och spikmattor till Mediaplanet. Idag aktiv som styrelseordförande i Storytel samt NEA Partners andra investeringsfond.

Därför engagerar jag mig i Shift: “Jag gillar idén att stötta entreprenörer från Sveriges alla hörn oavsett bakgrund”.

Mitt bästa entreprenörsråd: “Tro på dig själv och din idé. Din högsta nivå är mycket högre än du tror. Lyssna på din magkänsla och lyssna inte för mycket på andras råd”.

 

DANIEL PILOTTI

Ålder: 46 år

Bakgrund: Grundare och storägare i logistikbolagen YSDS.com, Ryska posten och Global Retail. Tidig investerare i bland andra Budbee, Doktor.se, Instabox och Asket. 

Därför engagerar jag mig i Shift: “Shift känns spännande då jag tror det kan leda till nya intressanta bolag och nya goda förebilder där det behövs som mest”.

Mitt bästa entreprenörsråd: “Dröm stort, följ hjärtat, våga, jobba hårdast och var uthållig”.

MIKAEL WINTZELL

Ålder: 40 år

Bakgrund: Tidigare vice kommersiell chef på Klarna men sedan flera år aktiv tech-investerare. Driver riskkapitalbolaget Wellstreet och startup-hubben The Factory.

Därför engagerar jag mig i Shift: “De flesta produkter och tjänster kommer ur lärdomar ur egenupplevda verkligheter, vilket gör att ju fler olikheter det finns i bakgrunden, desto fler bra företag kommer vi kunna se. Allt som utmanar strukturer och skapar förutsättningar för ökat inklusivt företagande är bra för det svenska näringslivet”.

Mitt bästa entreprenörsråd: “Intala dig att du är företagare, inte bara entreprenör, och kraven på dig själv måste alltid vara högre än dina krav på andra”.

MICHAEL WOLF 

Ålder: 57 år

Bakgrund: Tidigare vd på Intrium och Swedbank. Idag partner på PR-byrån Bellbird och investerare samt rådgivare till mindre startups.

Därför engagerar jag mig i Shift: “För att jag tror att Shift kan hitta talangfulla entreprenörer i områden som annars inte får den uppmärksamhet som de förtjänar och för att jag gärna delar med  mig av mina erfarenheter och lärdomar”.

Mitt bästa entreprenörsråd: “Fokusera på att skaffa kunder och lös deras problem/behov”.

ANDERS JACOBSON 

Ålder: 35

Bakgrund: De senaste tio åren ängelinvesterare som startat upp flera olika strukturerade investeringsverksamheter. Grundade Blue som är en av Sveriges första impact-investerare, GJV som investerar i venture/growth-skeden och 7DD som har som målsättning att stimulera ett fortsatt starkt företagande och entreprenörskap i huvudsak i Sjuhäradsregionen, och Crosslight som fokuserar på foodtech-investeringar.

Därför engagerar jag mig i Shift: "Shift är ett projekt som går helt i linje med en av mina grundprinciper – att fokusera på områden som jag upplever att det allokeras för lite kapital och resurser till. Dessutom är social hållbarhet och jämlikhet, vilket jag tycker Shift är ett bra exempel på, en viktig fråga för mig personligen. Jag tror det finns stora möjligheter att nå ut till fler entreprenörer och därigenom skapa fler intressanta bolag och därigenom ett fortsatt starkt företagsklimat över hela Sverige”.

Mitt bästa entreprenörsråd: "Sätt upp en vision och mål som du brinner för att nå och låt inte utmaningar du stöter på längs vägen hindra eller sakta ned dig – alla utmaningar kan vändas till möjligheter och leder till att du utvecklar både dig själv som entreprenör och ditt bolag till något bättre".

JENS NILSSON

Ålder: 41 år.

Bakgrund: Entreprenör som grundat marknadsplatsen Offerta och investeringsföretaget Nyvik. Offerta såldes i våras till börsnoterade Fortnox. Nyvik bygger och investerar i nya spännande företag. 

Därför engagerar jag mig i Shift: “Jag tycker att det är ett initiativ som i sin kärnidé står ut som särdeles viktig och meningsfull och som verkligen över tid har potentialen att förändra livsmål och livskurvor för tusen och åter tusentals unga. Shift handlar från mitt perspektiv lika mycket om de frön och drömmar som nu förhoppningsvis föds i alla som följer Shift och Shift-teamen som om de modiga vassa team som är med. Och om att låta det oväntade hända genom att erbjuda en plattform där helt nya typer av möten mellan människor kan komma till stånd. Framgångsrika företag liksom framgångsrika samhällen är meritokratiska, dynamiska och öppnar upp för att ge alla chansen. Shift kan helt säkert vara positivt bidragande i den typen av riktning och det är väl helt fantastiskt om man kan få vara med och supportera det”

Mitt bästa entreprenörsråd: “Allt handlar om teamet, om människorna som gör det. Och om den gemensamma anslagskraft, kreativitet, kamratskap, glädje och uthållighet de tillsammans förmår applicera mot kurvan år ut och år in för att hitta vägen fram och bryta igenom motståndet. Allt annat är också jätteviktigt, men ändock relativt sett sekundärt”.

OSCAR INGDAHL

Ålder: 40.

Bakgrund: Medgrundare Kichi Invest tillsammans med spelentreprenören Fredrik Wester.

Därför engagerar jag mig i Shift: "Jag är uppvuxen i en mindre ort (Sala) och baserat på egen erfarenhet är entreprenörskap inte kopplat till geografi, bakgrund eller kön. Det är däremot i högre grad nätverk och ”förtroendecirklar”. Därför tycker vi att Shift är både viktigt och framförallt roligt att engagera oss i".

Mitt bästa entreprenörsråd: “Jobba med ett område du tycker är riktigt intressant och kul. Då ökar du dina möjligheter att skapa ett framgångsrikt företag avsevärt”.

STEFAN KROOK 

Ålder: 48

Bakgrund: Serieentreprenör som jobbat med Glocalnet, GoodCause, GodEl, GodFond, GodDryck och Kivra. Sedan flera år tillbaka också affärsängel.

Därför engagerar jag mig i Shift: “Bra riggad satsning som kan bidra till ett bättre samhälle”.

Mitt bästa entreprenörsråd:  “Var nära och besatt av dina kunder”.

Uppdatering: En av investerarna, Ann Grevelius, har fått förhinder till Shift-finalen och har därför ersatts av Jens Nilsson.

Läs mer