Stärk pensionen som egenföretagare – här är smarta tipsen du kan ta tag i direkt

Avanza Pensioner
Stärk pensionen som egenföretagare – här är smarta tipsen du kan ta tag i direkt

Det är mycket att tänka på som egenföretagare, och tjänstepensionen mäktas ofta inte med. Men med de här enkla tipsen blir det lätt att ta tag i den direkt – och du kan få ut miljontals kronor mer i din framtida lön. "Det är ingen idé att vänta", säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Driver du ett bolag själv är du ensam ansvarig för att säkerställa att det sker avsättningar till framtida tjänstepension. Betalas inget in finns det inte heller någon tjänstepension att hämta ut när du väl går i pension.

Kom igång direkt

Som egenföretagare ska intäkterna täcka många hål varje månad. Dessutom är det fullt upp – och tjänstepensionsfrågan hamnar på ett redan smockfullt bord.

Dags att se över tjänstepensionen? Läs mer hos Avanza!

Tyvärr innebär det att många entreprenörer tänker att tjänstepensionen är något som ska hanteras senare, i en diffus framtid.

Med det finns all anledning att ta tag i situationen.

Att hålla koll på pensionen i dag ger stora vinster i morgon

”Det är ingen idé att vänta”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza. ”Det behöver inte vara för sent att växla upp sparandet. Närmar man sig till exempel 40-årsåldern har man gott om tid på sig att få pengarna att växa under de 20-30 år som är kvar. Kontinuerliga insättningar och en stabil tillväxt är det som skapar långsiktig trygghet."

Se till att spara avgiftsfritt

Ett av de viktigaste pensionstipsen när det gäller tjänstepension är att se upp för dolda avgifter. I Sverige är 0,65 procent en vanlig årlig avgift för en tjänstepension, vilket kan bli en hel del bortkastade pengar i slutändan. Nicklas Andersson tar ett konkret exempel:

”Säg att du sparar 2 000 kronor i månaden under 30 års tid och får en årlig avkastning på 6 procent. Sen tar du ut pensionen från 65 års ålder och 20 år framåt. Det skulle innebära en skillnad på hela 1,2 miljoner om du väljer en aktör som inte tar ut några årliga avgifter. Att hålla koll på pensionen i dag ger stora vinster i morgon.”

Varning för låg lön

De egenföretagare som har sin tjänstepensionslösning hos Avanza sparar i genomsnitt 5 520 kronor per månad. Att krydda på med engångsinsättningar när det går bra är också vanligt.

Nicklas Andersson varnar däremot för att fastna i låglönefällan.

”Många företagare som driver aktiebolag lever med låg lön för att istället kunna ta en större utdelning från verksamheten. Men då riskerar du att få en låg allmän pension eftersom den baseras på lönen. Det gäller att ha den balansen i åtanke.”

Lägre kostnad för flytt

Tidigare har det varit dyrt och krångligt att flytta sin tjänstepension till en avgiftsfri lösning. Men nu kommer en välkommen ljusning på det området. Förra veckan klubbades det igenom – från och med 1 april kostar det max 600 kr att flytta en tjänstepension.

Här kan du läsa mer om flytt av din pension. 

Vi ser det här som en klar förbättring av det svenska konsumentskyddet.

”Det var inte ovanligt att du kunde få betala 10 000 kronor för att flytta dina egna besparingar. Vi ser det här som en klar förbättring av det svenska konsumentskyddet. Snart blir det enklare än någonsin att ta tag i den viktiga tjänstepensionen,” avslutar Nicklas Andersson.

Kolla in Avanzas olika lösningar för tjänstepensionen!

Advertisement
Läs fler artiklar
LÄS MER