Sök

Annonssamarbete med NetSuite

Vad händer 2021? Här är 4 sätt att framtidssäkra ditt företag

Oracle NetsuiteAffärssystem

Christian von Essen

Christian von Essen

Skribent

Företagen har mött stora utmaningar under det gångna året, men många ser 2021 som en välkommen nystart. Framgång i osäkra tider kräver dock ett agilt arbetssätt – och stenkoll på data. Här samlar Oracle NetSuite några goda råd för det nya året.

I företagsvärlden är förändring i dag den enda konstanten, och nyckeln till framgång är att kunna vara anpassningsbar i mötet med nya utmaningar. Det är lika bra att ställa in siktet på att saker och ting har förändrats – och kommer fortsätta förändras.

Många företagsledare är också positiva till de förändringar som man tvingades genomföra under 2020. I en färsk studie svarar hela 44 procent av medelstora svenska företag att både omsättning och vinst väntas öka under 2021 - upp från 21 procent under första halvan av 2020.

Dags för ett molnbaserat affärssystem? Läs mer hos NetSuite!

1. Vänd på alla stenar

En effektiv nystart innebär att behöver få koll på varje avdelnings prestation och status. Vilka delar av verksamheten har förändrats av pandemiåret och vilka har stått starka? Därefter är det läge att utvärdera och anpassa KPI:erna kring kundgenomströmning, återkommande köp och order-to-cash-cykeln.

Se till att alla anställda har en tydlig vision kring hur kundkommunikationen ska se ut framöver.

Eftersom många branscher utmanade ordentligt under 2020, blev det desto viktigare att rikta fokus mot de segment som är mer bärkraftiga och köpstarka. Samtidigt är det viktigt att stötta kunder som av olika anledningar har det svårt. Se till att alla anställda har en tydlig vision kring hur kundkommunikationen ska se ut framöver.

2. Fortsätt fokusera på kassaflödet

Vikten av ett starkt kassaflöde har inte försvunnit bara för att det blivit nytt år. Restriktioner kan fortfarande dyka upp med kort varsel, vilket riskerar att snabbt påverka olika delar av leverantörskedjan.

Var beredd på att skifta kapital och resurser till de mest lönsamma initiativen. Där finns även möjligheter att utöka och optimera befintliga intäktsströmmar med nya försäljningskanaler och prenumerationslösningar för att skapa återkommande intäkter för ett mer hållbart kassaflöde.

3. Öka takten på planering och analys

Prognostisering var svårt redan innan allt vändes upp och ner. I den nya verkligheten är det därför extra viktigt att mejsla fram en handfull tänkbara scenarier och ständigt se över prognoserna för försäljning, kostnader och kassaflöde.

Genom realtidsflöde av data kan mål och budgetar anpassas från dag till dag.

Den här planeringen behöver ske i hela organisationen. Bara genom att samordna rapportering och ekonomisk analys från alla företagets avdelningar kan man skapa en hållbar plan för framtiden. Och det behöver ske oftare än tidigare. Genom realtidsflöde av data kan mål och budgetar anpassas från dag till dag.

4. Data visar vägen

För att sätta rimliga mål behöver vi alla fakta på bordet. Men att samla data från alla företagets avdelningar kan vara en tungrodd process – varje gång information överförs från ett system till annat uppstår risken för mänskliga misstag.

Gör en kartläggning av alla datakällor som behövs för att underlätta beslutsfattandet och skapa en koppling mellan dessa. Identifiera de vanligaste riskområdena och täpp till klyftorna.

Här finns stora möjligheter i att konsolidera alla företagets system till ett, så att data kan flöda friktionsfritt. Med en molnbaserad lösning får man också en säkerhet i att det inte ligger ouppdaterade kalkylblad och skräpar någonstans.

Ingen vet hur 2021 kommer att utvecklas, men det finns anledning till försiktig optimism. En sak är dock säker: att snabbt kunna ändra riktning genom datadrivna beslut är viktigare än någonsin. 

Letar du efter ett affärssystem som kan skala upp? Läs mer hos NetSuite!

Läs mer