Sök

Är vi på Breakit hycklare eller förebilder?

BreakitriskkapitalShift

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Breakits granskning borde bli en tankeställare för många, skriver Breakits chefredaktör Jon Mauno Pettersson.

Nu på morgonen publicerade vi på Breakit en granskning som vi jobbat på i flera månader. Det är en ambitiös genomgång av tio av Sveriges mest tongivande riskkapitalbolag och deras investeringar. Var, rent geografiskt, placerar de egentligen sina pengar? Vilka är det som får ta del av kapitalet som gör det möjligt för företag att gasa, satsa, riskera?

Föga förvånande kretsar det mesta kring storstäderna och Stureplan. Endast ett (1) företag från förorten har fått ta del av det viktiga riskkapitalet de senaste sex åren.

Siffran var ärligt talat ganska väntad. Vi som bevakar den här sektorn vet att det är kring storstäderna som flest investeringar sker. Universitet, nätverk, introduktioner, bakgrund – allt sånt spelar in när en riskkapitalist ska satsa miljoner på ett företag med en riskfylld idé.

Har man däremot inget nätverk blir det sannolikt tuffare. För Khalid Qassim innebar det att 104 kontaktförsök med investerare blev helt obesvarade – trots att han, som han själv uttrycker det, hade dubbelt så bra siffror som “Stureplansgängen” som landade investeringar och blev artiklar på Breakit.

Man undrar ju: Varför?

En komplicerad fråga

Att ge ett säkert svar på den frågan är tyvärr inte helt lätt. Man kan ha teorier, men det här är en komplex fråga, utan entydiga svar. 

Kanske är siffrorna i granskningen till och med rimliga? Det kanske inte är konstigt att en investerare hellre satsar pengar på personer som hen har gemensamma vänner med, som bor i samma område och har gått på samma fina skolor. Istället för att satsa på en person som bor i ett område hen aldrig har hört talas om, där gemensamt nätverk saknas.

"Jag tror det kommer finnas fler framgångsrika Stureplans-entreprenörer än förortsentreprenörer", sa entreprenören Saeid Esmaeilzadeh, som själv uppväxt i Husby, i Breakit Live förra veckan. 

Han pekade på just utbildning och nätverk.

Men på Breakit är vi ändå nyfikna. Kan det vara så att investerare trots allt missar heta entreprenörer på grund av för smala nätverk? 

Viktig satsning

Jag tycker att Shift, som vi idag lanserar tillsammans med Bling, är spännande, viktigt och rimmar bra med vad vi vill göra med Breakit. Vi vill bidra till att det nya näringslivet blir bättre, roligare och mer hållbart. Att låta världar som sällan möts göra det är en bra början.

Förhoppningsvis leder det här initiativet nu till att företag som annars inte hade fått kontakt med rätt investerare nu får det. Vilket i sin tur leder till investeringar, jobb och potentiellt fler framgångsrika entreprenörer och förebilder i orter som idag saknar sådana.

Bra för företagen, bra för investerarna, bra för Sverige.

Kanske blir det en snöbollseffekt?

Det är faktiskt inte omöjligt.

Är vi hycklare?

Som journalist är det såklart alltid lätt att granska och slå på någon annan utan att själv titta sig i spegeln. Det går inte att komma ifrån att Breakit på flera sätt är en del av den bubbla som kretsar kring Stureplan. Vårt kontor är ett stenkast från Stureplan där vi gärna lunchar med investerare och entreprenörer. Många av våra artiklar handlar om personer som är en del av detta kluster.

Vi är medvetna om det och ödmjuka inför att vi har en roll i detta också. Vilka bolag väljer vi att lyfta fram? Hur bra är vi själva på mångfald? Hur nyhetsvärderar vi? Hur ser våra nätverk ut? 

Vi är långt ifrån perfekta. Men vi kämpar på och förutom vårt initiativ Shift tillsammans med Bling håller vi just nu på att kartlägga Sveriges hetaste doldisar. Bolagen som fler borde skriva och prata om, men som av olika anledningar fortfarande är anonyma.

Men vi kan säkert göra mer. För även om siffrorna i granskningen inte var helt oväntade så borde de bli en tankeställare för många.

Även för oss. 

Läs mer