Sök

Konkurserna minskade med 12 procent i januari

Konkurs

Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Färre konkurser under årets första månad.

Konkurserna i Sverige föll med 12 procent i januari och uppgick till 469 stycken (535). Det visar senaste siffrorna från Creditsafe.

Bolagen som gått i konkurs hade totalt 1.114 anställda, vilket är 35 procent färre än jämfört med fjolårsperioden.

12 län kom att uppvisa färre konkurser, ledda av Gotland.

Av de bolag som gick omkull var en femtedel verksamma inom bygg eller restaurangbranschen. De flesta av av konkurserna var i Stockholm, Göteborg och Uppsala.

”Statistiken från årets första månad uppvisar en minskning med 12 procent vilket är glädjande då vi jämför med januari 2020 som var en månad innan pandemin lamslog Sverige. Däremot ser vi att branscher där krisen redan satt djupa spår fortsatt har det tufft. Den andra vågen blir om möjligt ännu tuffare att ta sig igenom. De statliga stöden löser inte alla problem, oavsett när stödpengarna betalas ut kommer vi troligen se en konkursuppgång inom dessa branscher inom de närmaste månaderna, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe Sverige.

Förutom att konkurserna minskar så har också nyregistreringar av bolag för första gången på 12 månader börjat bli färre. Dessa minskade med tio procent i januari. De flesta av bolagen som startades var inom konsult, redovisnings- och bokföringsbyrårer. Lund och Göteborg dominerar kring dessa etableringar.
 

Läs mer