Louise Samet om kaoset runt Wallstreetbets: “Mind blowing”

Reddit gamestop Aktier
Louise Samet om kaoset runt Wallstreetbets: “Mind blowing”

Foto: Press / TT

Tobias Blixt

Reporter

"Det här är ett spel hedgefonderna har spelat väldigt, väldigt länge."

Striden mellan småsparare organiserade på nätforumet Reddit och blankarna i spelkedjan Gamestop har blivit en medial cirkus. Den korta bakgrunden är att hedgefonder har blankat aktien, samtidigt som småsparare  har köpt in sig och fått aktiekursen att rusa.

Blankning innebär att man lånar aktier från marknaden, sedan säljer man för att förhoppningsvis kunna köpa tillbaka dem till ett billigare pris om kursen faller. På så sätt kan man köpa tillbaka aktien och behålla mellanskillnaden när det är dags att lämna tillbaka aktierna. Men om priset istället stiger innebär det att man måste köpa till ett dyrare pris när det är dags att lämna tillbaka aktierna. 

Det är det som händer just nu i Gamestop. Några stora spelare har satsat på att Gamestop skulle falla (fler blankingar än vad det faktiskt finns aktier), Redditanvändarna i Wallstreetbets (och andra) vill annat. Något som har orsakat stora uppgångar i Gamestop-aktien där blankare tvingats sälja till höga belopp och på så sätt har kursen drivits upp ännu högre. 

Handeln stoppades hos Robinhood

Som grädde på moset beslutade småsparar-appen Robinhood och några andra aktörer att stoppa alla köp av aktien och istället bara tillåta sälj. Vilket direkt sänkte aktiekursen.

En som har följt händelsen är tidigare Klarna-profilen och investeraren Louise Samet. För transparensen skull ska vi säga att hon själv har köpt aktier i Gamestop under haussen. 

“Jag tycker att det är kul att se att det finns möjlighet för småsparare att vinna över hedgefonderna på deras egna spel”, säger hon till Breakit och fortsätter.

“Det här är ett spel hedgefonderna har spelat väldigt, väldigt länge. De har i princip tagit pengar från gemene man och tjänat pengar när det har gått åt skogen för andra. I fallet med just Gamestop så gjorde de ett misstag. De blankade en aktie som faktiskt var rätt fin och de blankade den alldeles för mycket. Troligen för att de var för giriga och hade inte gjort due diligence ordentligt. Deras misstag upptäcktes av småsparare och det är resultatet av det som vi ser nu.”

"Det är mind-blowing"

Robinhood har sagt att de idag ska öppna upp för vissa köp igen efter den totala nedstängningen under gårdagen. Men Louise Samet ger inte mycket för deras agerande och kallar det för hysteriskt.

“Om det här inte är manipulering av marknaden så vet jag inte vad som skulle vara det. Att så tydligt gå in och blockera enbart köpen för just småspararna. För de stora aktörerna kunde fortfarande köpa när kursen sjönk till runt 120 dollar – men småsparare kunde bara sälja. Det är just det som är så otroligt, ja 'mind blowing'.”

Hur ser du på chanserna att det här kan spilla över på andra bolags aktier?

“Jag tror är att det finns ett fåtal aktier där aktiviteten från blankare är väldigt högt. Där finns det risk eller möjlighet att det händer såna här saker.”

Finska Nokia är en av de aktier som det har spekulerats i skulle kunna utsättas för det som har hänt Gamestop. Men sannolikheten för att det skulle hända är låg tror Louise Samet.

“Det är en sån liten andel som har blankat och börsvärdet är relativt högt vilket gör aktiepriset svårare att påverka.”

Vad händer nu?

“Det som ska hända idag är att flera blankningar går ut vilket innebär att hedgefonderna måste köpa tillbaka aktier. Så idag är lite av ett dagen D för Gamestop. Ska bli spännande att följa vad som händer.”

I veckans avsnitt av Breakit Live diskuterade stjärnentreprenören Saeid Esmaeilzadeh och Breakit Olle Aronsson händelsen.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER