Sök

Mitt nya liv som PR-konsult – på måndag ser du mig i tv-sofforna

BreakitLundells vecka

Stefan Lundell, medgrundare Breakit. Foto: Jonas Borg

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell har lagt in en charmoffensiv på de stora TV-husens verkliga makthavare. Orsak – Breakit släpper en tung nyhet på måndag.


Igår bytte jag sida. Från reporter till PR-konsult. 

Det är inte första gången jag dragit på mig PR-hatten för att kränga in en nyhet till kollegorna i mediebranschen.

Ända sedan vi drog igång Breakit har vi alltid jobbat aktivt för att få andra medier att haka på våra granskningar och avslöjanden.

Men det är alltid en smula karaktärsdanande att försöka charma redaktörerna på de stora TV-husen.

Bara på lilla Breakit får vi varje dag minst 100 olika nyhetstips till vår mejlkorg. Vi kämpar med att nyhetsvärdera och ge ett trevligt svar till alla som hör av sig. Vi lyckas i de flesta fall men det är verkligen en kamp att hinna med. 

Jag minns när jag jobbade som nyhetschef på Dagens industri. Där hade den allmänna tips- och kontaktmejlen till redaktionen helt havererat. Som nyhetschef kollade jag aldrig i den utan hade fullt sjå att hinna med att beta av alla tipsen (och även faxen på den tiden) som rasslade in i min egen mejlbox.

Som PR-konsult på jakt efter utrymme hos någon av de stora TV-kanalerna har jag därför tidigt insett att man måste ha koll på vem som är dagens planeringsredaktör och vad hen har för mejladress. 

För det är mejl som gäller. Den som istället ringer riskerar att bränna sina skepp direkt. Redaktörerna blir bara irriterade för de vet att om alla tipsare skulle ringa så skulle deras arbetsdag enbart bestå av den typen av samtal.

Men just för att man som (i mitt fall tillfällig) PR-konsult tvingas stångas mot dessa utmaningar tycker jag det är så nyttigt. Det gör mig förhoppningsvis mer ödmjuk och förstående till alla nyhets-pitchare som hör av sig till oss. 

För i grunden skulle vi inte klara oss utan dessa tipsare och då måste alla som hör av sig känna sig välkomna. Även om deras tips inte blir en nyhet på Breakit i första läget så kan det bli början på en relation som leder vidare till en het nyhet senare. Det är vår filosofi på Breakit. 

Hur det gick med mitt eget pitchande som PR-konsult denna gång? Det är fortfarande lite tidigt att utvärdera men så här långt har jag faktiskt lyckats snacka in mig i en TV-soffa och en radio-studio. 

Och jag väntar fortfarande på några svar. Oavsett om de nappar eller inte så kommer du få bäst koll genom att surfa in på Breakit strax efter sju på måndagsmorgonen. Då avslöjar vi allt om det projekt som jag mer eller mindre lagt ner min själ i de senaste månaderna. Hoppas du du spanar in – och agerar...

Trevlig helg!

Ps. Du har väl inte missat Off the record – vår fredagsspalt där vi bjuder våra premium-prenumeranter på det hetaste skvallret från det nya näringslivet. Spana in veckans här.

Läs mer