Sök

Annonssamarbete med Glesys

Hållbar hostinglösning? Därför valde Rapid Images att byta leverantör

Rapid imagesGleSYSHållbarhet

Breakit

Breakit

Vad spelar det för roll var servrarna ligger? Ganska stor, visar det sig. Göteborgsbaserade snabbväxaren Rapid Images jobbar med 3D-renderingar och AR-applikationer för några av världens mest krävande kunder. Nu genererar deras utrustning fjärrvärme till bostäder i Falkenberg.

Datacenter och serverhallar har seglat upp som en uppenbar klimatbov under de senaste åren, och många techbolag söker allt mer aktivt efter hostinglösningar som är mer hållbara.

Rapid Images grundades 2005 i Göteborg och började sin bana med grafik för datorspel. I dag har bolaget 90 anställda utvecklare och kreatörer som varje dag levererar tusentals tunga produktbilder och filmer till globala företag inom bland annat fordon, mode och möbler.

Utforska GleSYS klimatsmarta datacenter!

”Många av produkterna vi jobbar med har inte ens släppts ännu, så vi måste alltid ligga i teknisk framkant”, säger vd Anders Claeson-Spetz.

Bakom de snygga 3D-bilderna finns tung teknik som kräver blixtsnabb processorkraft och uppkoppling mot kundernas appar och webbplatser. Detta ställer höga krav på hostingleverantören, och nyligen valde man att flytta sin utrustning till GleSYS datacenter utanför Falkenberg genom deras tjänst colocation.

En petabyte i lagring

Rapid Images 3D-renderingskluster innefattar 6 000 kärnor och lagringsutrymmet är för närvarande på 1 petabyte – en kapacitet motsvarande 60-70 000 laptops.

”Vi behöver förstås oerhört hög tillförlitlighet – om saker står stilla kan det kosta oss och våra kunder mycket pengar. Att välja en svensk hostingleverantör var en självklarhet, med snabb support och möjligheten att regelbundet kunna besöka datacentret.”

Rapid Images hade använt en annan leverantör tidigare, men Anders Claeson-Spetz blev imponerad av GleSYS kundfokuserade och innovativa sätt att bemöta utmaningar.

Hållbarhet viktigast

Det var i slutändan dock hållbarhetsaspekten som fick Rapid Images att slutligen göra ett aktivt bytesval.

”Jag ser det som att vi med vår verksamhet bidrar till en mer hållbar värld. Dels gör vi det möjligt att sälja produkter på distans utan att exempelvis behöva förtillverka alla tänkbara bilmodeller och konfigurationer – eller genomföra dyra fotograferingar eller videoproduktioner för den delen. Dels gör vårt arbete att man reducerar antalet butiksbesök och får färre returer.”

Ett allt mer uttalat hållbarhetsarbete passade väl in med GleSYS satsning på återvinning av spillvärmen från datacentret. Genom uppkopplingen mot fjärrvärmenätet kan Rapid Images utrustning till exempel bidra till en Falkenbergs-villas årsförbrukning av fjärrvärme – på bara 20 dagar.

”Vi har många unga och miljömedvetna anställda hos oss, så valet har mottagits mycket väl internt hos oss. Genom bytet till GleSYS sparar vi dessutom in 25 ton CO2-utsläpp varje år, vilket rimmar väl med vår företagskultur,” avslutar Anders Claeson-Spetz.

Läs mer om hållbar hosting hos GleSYS!

Läs mer