Sök

Nätforumet fick Gamestops aktiekurs att tokrusa – vad händer egentligen?

RedditgamestopAktier

Foto: TT / Skärmklipp

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Reddit-användare, professionella investerare och självaste Elon Musk har alla en del i den underliga resa som spelbutiken Gamestop har dragits med på.

Gamestop är världens största butiksåterförsäljare av tv-spel. Men det senaste året har bolaget tvingats stänga butiker på löpande band och har av många setts som ett sjunkande skepp. Allt fler spel säljs digitalt och kedjan har blivit ett tydligt offer för butiksdöden.

Så varför har aktiekursen rusat med flera hundra procent sedan årsskiftet? 

Det är en något galen och rörig historia som ligger bakom rusningen. Det finns nämligen ingen egentlig nyhet eller några stora förändringar som borde ligga bakom uppgången.

Vad som däremot finns är en grupp på 2,2 miljoner användare i gruppen WallStreetBets på nätforumet Reddit som har rusat till aktien, skriver Vox. Påhejade av varandra har medlemmarna skickat upp aktien från 17,25 dollar i början av januari till en kurs som vid öppningen 15:30 under onsdagen låg på över 300 dollar.

På andra sidan finns samtidigt stora investerare som blankat aktien. Det innebär, förenklat, att investerare satsat pengar på att aktiekursen ska falla. Gamestop har varit den mest blankade aktien på den amerikanska marknaden, enligt CNBC.

“Onaturligt” och “Galet”

Men den senaste tiden har alltså mängder av aktieköpare samlat sina styrkor på sociala plattformar, med Reddit som bas, för att aggressivt köpa upp aktier i bolaget i syfte att driva upp kursen – och lyckats.

 'Big Short'-investeraren Michael Burry har kallat Gamestops senaste kursrally “onaturligt” och “galet”. Han menar till och med att det borde bli juridiska konsekvenser. Det rapporterade både Business Insider och Bloomberg News som hänvisar till ett Twitter-inlägg som senare plockades bort.

Än så länge vet ingen hur Gamestop-resan kommer att sluta. Men klart är att den senaste tidens händelser har blivit något av en medial cirkus och på sociala medier har bland annat Elon Musk uppmärksammat det hela med den korta Tweeten:

"Gamestonk!!", med en länk till Reddit-forumet.

Något som i sig resulterade i att aktiekursen tog ytterligare ett skutt uppåt, skriver CNN.

Läs mer