Sugen på frilans som livsstil? Så här funkar det med egenanställning

Cool Company Entreprenör
Sugen på frilans som livsstil? Så här funkar det med egenanställning

Att frilansa har aldrig varit enklare. Allt fler väljer ett liv som fri konsult istället för att begränsa sig till en arbetsgivare. Men hur fungerar egentligen egenanställning? Cool Companys kommunikationschef Matilda Konkell reder ut begreppen.

Egenanställning innebär att man kan utföra uppdrag som frilansare eller konsult likt en egenföretagare – utan att faktiskt behöva starta ett företag. Mellan 2010 och 2020 tiodubblades antalet egenanställda i Sverige och arbetsformen väntas fortsätta växa.

Läs mer hos Cool Company om hur du kan frilansa utan att starta företag!

Den som är egenanställd jobbar i regel som frilansare eller frilansande konsult. Men istället för att fakturera genom ett eget företag är man visstidsanställd hos ett så kallat egenanställningsföretag, vilket man skickar sina fakturor genom. Cool Company är en av de största aktörerna på den här växande marknaden.

”Som egenanställd hos oss jobbar du med samma typ av frihet som om du hade ett eget företag, men slipper lägga tid på att hantera skatt, moms och annan administration”, säger Matilda Konkell.

”Du bestämmer själv ditt arvode gentemot kunden, sätter betalningsvillkor och bestämmer förstås helt själv vilka uppdrag du tar, hur ofta och hur många. Samtidigt sköts all administration genom oss. Vi hanterar alla kontakter med Skatteverket, ser till att du är försäkrad, möjliggör för dig att avsätta pengar till tjänstepension samt betalar ut din lön.”

På sätt oss vis är det som att ha kakan och äta den samtidigt. Egenföretagarens frihet och flexibilitet, utan problemet med skattedeklarationer, administration och momsfrågor.

Allt fler yrkeskategorier

Från att ha varit en arbetsform främst lämpad för journalister, DJ’s och fotografer, har egenanställningen gjort entré i en rad olika branscher under de senaste åren. I Cool Companys konsultregister finns allt från webbdesigners, front end-utvecklare och motion designers, till hantverkare, lokalvårdare och yogainstruktörer. Att kasta sig mellan olika typer av yrken är heller inget problem.

”Vi ser tydligt att det är frihet och minskad administration som är viktiga drivkrafter för våra konsulter,” säger Matilda Konkell.

”Om man jämför med vanliga bolagsformer blir det tydligt: du slipper bokföring och eventuellt aktiekapital, samtidigt som du får tillgång till heltäckande försäkring och personlig support.”

Men vad blir lönen?

Precis som för egenföretagare kan man som egenanställd räkna med att få ut ungefär hälften av det fakturerade beloppet i handen. Då är alla skatter och avgifter redan betalda, och egenanställningsföretaget har tagit ut en avgift för sitt arbete. Matilda Konkell förklarar:

”Hos Cool Company kostar det 5,98 procent av fakturerad summa för att vi ska hantera administrationen, oavsett hur mycket eller lite du vill fakturera. Då får du dessutom ta del av andra förmåner och blir försäkrad när du föranmäler ditt uppdrag. Då inser man ganska snabbt att egenanställning kan vara riktigt förmånligt,” säger Matilda Konkell.

Sugen på mer frihet? Läs mer om egenanställning här! 

Så här fungerar Cool Company

1. Skapa ett konto och fyll i dina användaruppgifter. Föranmäl sedan ditt uppdrag och skicka för godkännande.
2. Skapa en faktura och fyll i informationen som efterfrågas. Acceptera villkoren och skicka fakturan
3. Cool Company tar hand om hela faktureringsprocessen och all administration.
4. Du får ut lönen skattad och klar inom 24 timmar efter att din uppdragsgivare betalt fakturan. 

Skapa ditt konto helt gratis på coolcompany.se.

 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER