Värderingsboom i Instabox, Apotea och Tink

ApoteaTinkriskkapital

Från vänster: Instabox:s vd Alexis Priftis, Apoteas vd Pär Svärdson och Tinks vd Daniel Kjellén.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Värdet på hela Tink, Apotea och Instabox har rusat med totalt 5 miljarder på bara ett kvartal. Det framgår av bokslutet från techinvesteraren Creades som har alla tre företagen i portföljen.

Sven Hagströmer har gjort sig känd som investerare i en rad framgångsrika techbolag – inte minst Klarna en gång i tiden.

På tisdagsmorgonen levererar hans investmentbolag Creades sitt bokslut för 2020 – och det är munter läsning. Under helåret ökade värdet på hela Creades med hela 82 procent.

Det drivs till stor del av ägandet i nätbanken Avanza – men också flera av de mindre innehaven i techbolag driver på.

Breakit har tittat närmare på Creades investeringar i Tink, Instabox och Apotea – och kikat på hur investmentbolaget värderar dem nu jämfört med vid förra kvartalsrapporten i oktober 2020.

Värderingarna syftar på hela bolagen, inte bara Creades andel.

Apotea

Creades ägarandel: 5 procent
Värdering av hela Apotea, januari 2021: 7,4 miljarder kronor
Värdering av hela Apotea i oktober 2020: 5,6 miljarder kronor

Breakits kommentar: Nätapoteket förbereder sig enligt Breakits källor för en börsnotering under 2021. Det spekuleras bland investerare att värderingen på Apotea då kan stiga till över 10 miljarder kronor.

Tink

Creades ägarandel: 5 procent
Värdering av hela Tink, januari 2021: 6,2 miljarder
Värdering av hela Tink, oktober 2020: 4,1 miljarder

Breakits kommentar: Fintech-bolaget gjorde en ny kapitalrunda i december 2020. Creades siffror stämmer med vad Breakits källor sa då, nämligen att Tink värderades till cirka 7 miljarder inklusive det nya kapitalet ( post money). 6,2 miljarder alltså – plus de cirka 800 miljoner kronor som bolaget fyllde på kassan med.

Instabox

Creades ägarandel: 12 procent
Värdering av hela Instabox, januari 2021: 2,3 miljarder
Värdering av hela Instabox, oktober 2020: 1,1 miljarder

Breakits kommentar: Fjärde kvartalet 2020 lär ha inneburit våldsam tillväxt för Instabox, på grund av en kombination av julhandel,  strukturell e-handelstillväxt och corona-pandemi. Att värderingen har dubblats är därmed inte oväntat. Förra värderingen på 1,1 miljarder sattes vid en kapitalrunda i april 2020.

Läs mer