Sök

Så ska de kräva tillbaka pengarna - Trustbuddys långivare går ihop

Trustbuddy

Karl-Anders Grönland, advokat, och Jens Glasö, grundare Trustbuddy. Foto: Elin Høyland och Youtube

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Tar hjälp av inkassobolag för att få tillbaka 300 miljoner kronor.

En grupp på runt 15 privatpersoner, bland annat Trustbuddys grundare Jens Glasö och investeraren Arne Fredly, har nu gjort gemensam sak för att försöka få tillbaka pengarna de har lånat ut via kursade låneförmedlaren Trustbuddy.

"Strax före jul insåg vi att lånen riskerade att bli värdelösa och då samlade vi på bara några dagar in fullmakter för en majoritet av lånen. När vi hade två tredjedelar av fullmakterna bestämde vi oss för att försöka få in lånen själva", säger Karl-Anders Grönland på norska advokatbyrån Sgb Storlökken, som anlitats av gruppen.

I nuläget har de fått in fullmakter från personer som tillsammans står för runt 80-90 procent av de dryga 300 miljoner kronor som lånats ut via Trustbuddy.

Processen har enligt Grönland dragit ut på tiden, bland annat eftersom man fått vänta sedan mitten av januari på att få nödvändig information från konkursförvaltaren. Men natten till tisdagen kom informationen tillslut.

“Vi behövde en komplett lista på alla långivare, hur mycket de lånat ut samt kontaktuppgifter till dem. Vi hade en lista som några långivare själva samlat ihop, men vi behövde få den bekräftad”, säger han.  

Ända sedan konkursen i oktober förra året har det rått stor osäkerhet kring hur mycket av pengarna som långivarna egentligen kommer kunna få tillbaka ur konkursboet. Konkursförvaltaren beslutade i november att den så kallade separationsrätten gäller i konkursen.

Det betyder att långivarna har rätt till pengarna på klientmedelkontot. Problemet är bara att majoriteten av de pengar som lånats ut inte finns på det kontot, utan i fordringar på de personer som lånat pengar. Därmed ingår de inte i konkursboet, vilket har försatt utlånarna i något av ett vakuum. Förhoppningen är nu att pengarna ska kunna drivas in av ett externt bolag.

"Vi förhandlar just nu med flera inkassobolag och jag räknar med att vi ska göra klart med ett av dessa inom kort, nu när vi väl fått den information vi behöver. Vi har fått in flera bud och är inne i slutfasen av förhandlingarna. Antingen kan vi sälja vidare lånen eller så kan vi anlita någon som får driva in lånen mot en ersättning från oss", säger Karl-Anders Grönland.

Totalt har runt 4100 långivare lånat ut pengar via Trustbuddy, allt från småsummor till miljonbelopp. Totalt har 40.000 till 45.000 privatpersoner i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Polen och Spanien tagit lån via låneförmedlaren, enligt Grönland.

Vad hoppas du uppnå?

“Mitt jobb är att samla in så mycket pengar som möjligt, och sedan hitta ett sätt att dela upp dem mellan långivarna. Alla eventuella konflikter dem emellan får de lösa på egen hand”, säger han.

Läs mer