Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

10.000 jobb och större än Gamla Stan – grönt ljus för nästa steg för Northvolt: "Gigantiskt"

Peter Carlsson, vd Northvolt. Foto: Press/TT

Northvolt redo för nästa steg i jättesatsningen.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Elektrifieringen av världens alla fordon ses som en knäckfråga för att få bukt med klimatförändringarna och nästintill alla biltillverkare satsar stora summor på att utveckla nya elbilar. Tesla har rusat över 700 procent på börsen det senaste året och Volvo har satt som mål att hälften av fordonen de säljer ska vara eldrivna redan 2025.

Men om det ska lyckas krävs det inte bara bilar som går på el, det krävs ju batterier också. Det har som bekant Elon Musks gamla kompis Peter Carlsson tagit fasta på och riskkapital i miljarder har östs in över hans Northvolt. 

Så sent som i september fyllde bolaget kassan med 5,4 miljarder i en nyemission där bland annat Cristina Stenbeck, Spotifygrundaren Daniel Ek och fordonstillverkarna Scania och Volkswagen deltog i. Bolaget värderades till 32 miljarder i affären.

Igår kom ett besked från Mark- och miljödomstolen i Umeå som ger Northvolt grönt ljus för att bygga ut sin fabrik i Skellefteå till full skala. Då kommer man kunna producera 40 gigawattimmars batterikapacitet per år.  Det räcker till i runda slängar 800.000 elbilar.

Större än Gamla Stan

Fabrikens storlek är också gigantisk, 500.000 kvadratmeter är större än Gamla Stan i Stockholm och satsningen väntas generera totalt 10.000 arbetstillfällen. 

"Det är ett gigantiskt område", säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt till TT.

"Jag tror att vi kan förvänta oss en fortsatt bygg/etableringsplats i ungefär fem år till."

Domstolsbeslutet innebär också att Northvolt får tillstånd till att bygga en fabrik för återvinning på samma område.

Redan i slutet av 2021 dras fullskalig produktion igång i fabriken som sedan kommer att byggas ut.

Läs mer