Nytt stöd till coronadrabbade företag

Corona
Nytt stöd till coronadrabbade företag

Magdalena Andersson, finansminister. Foto: Anders Wiklund / TT

Finwire / Breakit

Företag som tvingas stänga helt kommer ersättas fullt ut – om EU godkänner förslaget

Efter kritiken mot pandemilagen som inte garanterade någon ersättning till företag som tvingas stänga ned under en pandemi kommer nu ett nytt förslag som lovar 100-procentig ersättning. Enligt förslaget ska företagen kunna få ersättning för sina fasta kostnader som hyreskostnader och leasingkostnader.

Men först måste det godkännas av EU-kommissionen.

Sedan tidigare finns omställningsstöd och korttidspermitteringar som ska lindra den ekonomiska effekten för företagen under en pandemi. Det nya förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.


Stödet ska kunna delas ut till företag som blir tvungna att stänga ned sin verksamhet på grund av förbud och som tappat minst 30 procent av försäljningen. Företag som tappat hela sin omsättning ska kunna ersättas helt, upp till ett tak på 75 miljoner kronor per företag och månad.

Stödet kan dock börja gälla först i början av april då förslaget behöver godkännas av EU-kommissionen. Om regeringen beslutar om nedstängningar innan dess kan stöd betalas ut retroaktivt.

Läs fler artiklar
LÄS MER