Pernilla Westergren hoppade av riskkapitaljobbet – startar Funcifur som säljer hundmat gjord på insekter

Funcifure-handelhusdjur

Från vänster Pernilla Westergren, medgrundare Funcifur, hunden Siri, Thomas Dalebring, medgrundare Funcifur, hunden Daisy. Foto: Press

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Som riskkapitalist var Pernilla Westergren med och köpte upp skobolaget Sneakersnstuff för en halv miljard.
Nu vill hon förändra segmentet djurmat – genom att sänka klimatutsläppen radikalt.
"Det här caset är extremt attraktivt", säger hon.

Pernilla Westergren har jobbat i finansbranschen sedan 2013 – först som analytiker på investmentbankerna Citi och Morgan Stanley i London, och nu senast på riskkapitalbolaget FSN.

Så hur fick hon för sig att börja sälja hundmat?

“Jag hade själv bestämt mig för att skaffa hund. När jag gjorde research om maten gick det upp för mig vilken enorm klimatbov branschen är. Många tror att om man bara klimatkompenserar så har man gjort sitt, men det är helt fel approach. Du måste dra ner utsläppen från början ”, säger hon.

Husdjurens mat påverkar alltså miljön i mycket hög grad.

I en uppmärksammad studie från 2017 bedömdes miljöpåverkan från foderproduktionen för hundar och katter motsvara 25-30 procent av den totala mänskliga matproduktionens miljöeffekter.

Svart soldatfluga i hundmaten

Ett sätt att skona miljön är att göra hundmat av annat än vanligt kött.

Nu startar Pernilla Westergren bolaget Funcifur – som säljer hundmat gjord på svart soldatfluga. Flugorna kommer från insektsfarmen Protix i Nederländerna.

Med insekter som proteinkälla minskar de fossila utsläppen med över 90 procent – om man jämför 1 gram insekter med 1 gram nötkött.

“Dessutom krävs mycket mindre landareal, mindre vatten och färre kalorier går förlorade i värdekedjan eftersom insekterna själva kräver mindre föda per varje gram hundmat du får ut”, säger Pernilla Westergren.

Insektsbaserad mat är en bransch som ännu är i sin linda. Men flera startups är på gång med allt från fiskföda till livsmedel för människor, vilket Breakit kunde visa i vår kartläggning för en månad sedan.

Dessutom finns en annan trend som spelar Funcifur i händerna: Vi människor är generellt beredda att lägga allt mer pengar på våra husdjur. Ett annat tecken på samma trend är att digitala veterinärer nu storsatsar.

Tidigare toppchef på Ikea är medgrundare

Som medgrundare i Funcifur finns också Thomas Dalebring, tidigare HR-chef på Ikea-gruppen och före detta marknadschef på börsnoterade E-work.

De träffades när Pernilla Westergren jobbade på riskkapitalbolaget FSN, där hon bland annat genomförde förvärvet av skobolaget Sneakersnstuff, och Thomas Dalebring hjälpte ett av FSN:s portföljbolag med digitalisering.

Försäljningen på Funcifurs plattform kickade igång strax före jul. Tanken är inte att gå via återförsäljare utan att kunderna ska prenumerera på hundmat via bolagets egen e-handelsplattform.

Planen är att Funcifur, som har kontor i Stockholm, ska ta in en kapitalrunda under första kvartalet 2021.

“Det här caset är extremt attraktivt. Jag hade aldrig sagt upp mig från FSN och hoppat in i det här om jag inte trodde att vi verkligen kunde förändra husdjursvärlden”, säger Pernilla Westergren.

LÄS MER: Larver och maskar – snart i din burgare? Därför kan insekter bli nästa miljardvåg inom food-tech

LÄS MER: Sjuka hundar, arga djurägare och hungriga riskkapitalister – är nätveterinärerna nästa succébransch?

Läs mer