Lundells vecka

Så gjorde jag mitt livs bästa affär – och du kan kopiera mig rakt av

Så gjorde jag mitt livs bästa affär – och du kan kopiera mig rakt av

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell har förlorat över 3 miljoner kronor men skrattar ändå hela vägen till banken.
Tror han i alla fall.

Igår eftermiddag satt jag i en TV-studio under vår live-podd Breakit Live och lyssnade på stjärninvesteraren Louise Samet. 

Den sista frågan hon fick från tittarna var “vilken är ditt livs bästa affär”. 

Efter att ha tagit del av Louise framgångsrika resa som privatinvesterare (hon karakteriserade exempelvis fjolåret som “makalöst”) väntade jag mig att hon skulle säga ett tidigt inhopp i till exempel Tesla-aktien eller kanske en satsning i bitcoin innan haussen. 

Men Louises svar blev ett helt annat. Efter en stunds betänketid svarade hon:

“Det måste varit när jag fick gå ner i lön för att kunna börja jobba på Klarna”. 

Det var ett svar helt i min smak. Själv har jag en miserabel “karriär” bakom mig som tidig aktieinvesterare. Min första stora investering gjorde jag innan jag fyllt 18 och det slutade i konkurs. Några år senare försökte jag igen – och det blev konkurs igen. 

Efter de två rejäla näsbrännorna håller jag mig så långt bort det går från börsen (ett annat tungt skäl är att jag inte tycker man ska göra kortsiktiga spekulationer som ekonomijournalist).

Precis som Louise Samet skulle jag istället peka ut ett karriärval som mitt livs bästa affär. Det var när jag sade upp mig från Dagens Industri för att starta Breakit.

I det korta perspektivet innebar det att jag gick från 65.000 kronor i månadslön till noll kronor samtidigt som arbetstiden nästan dubblades. Efter sex år har jag fortfarande inte kommit upp i min gamla DI-lön. Slarvigt räknat (ett uttryck jag älskar och snott från vår första externa investerare, Staffan Persson) har jag gått miste om en bruttolön på 3,5 miljoner kronor under de här åren som entreprenör. 

Ändå är jag idag helt övertygad om att det varit ett privatekonomiskt klipp för mig att hoppa av från Dagens industri och starta eget – även om det fortfarande handlar om orealiserade vinster.

Men oavsett hur det privatekonomiska utfallet blir i slutändan så har resan med Breakit gett mig ovärderliga erfarenheter och inte minst nya mänskliga relationer.

Därför vill jag ta tillfället i akt, så här i början av året, att uppmana dig som läsare:

Våga säg nej till tryggheten i första läget för att vinna så mycket mer på lite sikt.

Ta lärdom av Louise Samet och hoppa på det där nya, spännande men lite osäkra jobbet. Eller varför inte ta steget fullt ut och dra igång den där startup-idéen du gått och funderat på ett tag nu?

Jag lovar, du kommer inte ångra dig.

Trevlig helg!

Ps. Den här veckan gör Off the record comeback efter jul- och nyårsuppehållet. Där bjuder vi våra premium-prenumeranter på det hetaste skvallret från det nya näringslivet. Den här veckan har vi bland mycket annat snappat upp en bitcoin-miss som kostat en techprofil över 300 miljoner.

In och läs!

 

Läs fler artiklar
LÄS MER