Norrsken i ny storsatsning – ska hitta och boosta världens 20 mest lovande impact-startups

Norrsken Foundation Hållbarhet
Norrsken i ny storsatsning – ska hitta och boosta världens 20 mest lovande impact-startups

Funda Sezgi

Towe Boström

Reporter

“Vi kommer att välja de mest lovande startup-bolagen och accelerera deras framgångar, för vi alla vinner på att se deras lösningar lyckas”, säger Norrskens Funda Sezgi.

Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken satsar på hållbara startups som vill lösa de stora utmaningarna vår värld står inför. Nu lanserar Norrsken vad de själva beskriver som sitt största projekt någonsin – en global accelerator med fokus på hållbarhet och påverkan. I sommar kommer ett antal utvalda startups från hela världen att samlas i Stockholm för att coachas, utvecklas och pitcha tillsammans med tunga entreprenörer och investerare.  

Ansökningen till acceleratorn kommer att vara öppen för alla startups med affärsmodeller inom impact-området, och resultera i att 20 stycken väljs ut för att delta i Norrsken Impact Accelerator. 

Målsättningen är att gå samman för att hjälpa lovande bolag och entreprenörer att lösa vår tids stora utmaningar, som fattigdom, överkonsumtion, mental ohälsa och föroreningar. I satsningen deltar en uppsjö av namnkunniga entreprenörer och investerare och delar med sig av sina erfarenheter, exempelvis techprofilen Ash Pournouri, Voi-chefen Fredrik Hjelm och Kry-grundaren Fredrik Jung-Abbou.

De utvalda bolagen kommer att ta emot en investering på 100.000 dollar vardera, i utbyte mot en ägarandel på 5 procent. Programmet kommer att sträcka sig under två månader i sommar och det hela kommer att sluta med en stor demodag där deltagarna får pitcha inför ett 100-tal investerare från världens främsta riskkapitalbolag. 

"Alla vinner på att se deras lösningar lyckas"

Funda Sezgi ansvarar för Norrsken Impact Accelerator.

“Vi kommer att välja de mest lovande startup-bolagen och accelerera deras framgångar, för vi alla vinner på att se deras lösningar lyckas”, säger Funda Sezgi. 

Funda Sezgi säger att de är väldigt ödmjuka inför det stora intresset initiativet skapat från såväl organisationer som entreprenörer, där många av coacherna har lång erfarenhetet av att driva framgångsrika bolag i olika branscher och stadier. 

“Vi känner verkligen att det finns ett stort värde i att samla entreprenörerna i Stockholm så att de kan lära av varandra. Det stöd de från från mentorer och experter är i sin tur skräddarsytt efter deras speciella behov”, säger Funda Sezgi. 

Initiativet riktar sig i första hans mot startups som är i ett tidigt skede i sin resa, men bolag som kommit lite längre är också välkomna att söka. Alla startups som arbetar med impact-frågor är välkomna att söka, men ett extra fokus ligger mot food-tech. 

Kry-grundaren Fredrik Jung-Abbou, som är mentor i programmet, säger att han personligen tror att de bästa lösningarna med störst potential att förändra världen också är de svåraste att utveckla.

“Med Kry fick vi erfara att det regulatoriska landskapet är väldigt komplext och jag tror att flera av de startups vi kommer coacha till sommaren står inför liknande utmaningar, där min tidigare erfarenhet kan komma väl till pass,” säger Fredrik Jung Abbou. 

Satsningen sker i samarbete med Sifted och Stockholm Stad. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER