Sök

Regeringen utökar stödet för korttidspermitteringar – kan sänka arbetstiden ännu mer

KorttidspermitteringKorttidsarbete

Finansmarknads Per Bolund med finansministern Magdalena Andersson. Foto: TT/Maja Suslin

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Stödet till företag som drabbats av corona-krisen utökas.

I förra veckan klubbades en ny pandemilag som gör att köpcentrum och butiker kan tvingas stänga om det finns stor risk för smittspridning. Lagen har fått stark kritik från näringslivet för att det saknades garantier till att stötta drabbade företag ekonomiskt. 

Nu utökar regeringen stödet till korttidspermitteringar skriver Dagens Nyheter. Korttidspermittering, eller korttidsarbete, gör att anställda kan gå ner i arbetstid utan att behöva sänka lönen lika mycket. Staten skjuter till de extra pengarna och det innebär naturligtvis en besparing för arbetsgivarna.

Nu utökas stödet och gör det möjligt att sänka arbetstiden med hela 80 procent (tidigare har det gått att sänka med 60 procent).

"Det här är ett viktigt steg för att de ekonomiska skadeverkningarna av pandemin kan hanteras", säger finansmarknadsminister Per Bolund, MP.

Om den anställde går ner i arbetstid 80 procent i arbetstid får den behålla 88 procent av lönen, och med statens stöd minskas lönekostnaden för företaget med 72 procent. 

Beslutet om det stärkta stödet gäller i ett första steg månaden mars ut.

"Det är då som vi bedömer att det kommer att vara som störst tryck eftersom vi måste ha hårda restriktioner för att minska smittspridningen", säger Per Bolund. 

Enligt regeringens bedömningar kommer statens totala kostnad för korttidspermitteringarna uppgå till 10,7 miljarder kronor under 2021.

LÄS OCKSÅ: Så funkar korttidspermitteringar – och så kan du använda det

Läs mer