Medicheck satsar på specialister – och startar samarbete med Kronans Apotek

MediCheckHälsaNätläkare

Christian Tärnblom.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nätläkaren växer och rullar ut fysisk vård på apoteken.

I dag vänder sig många personer till nätläkare när de vill ha hjälp med lättare åkommor som inte kräver fysisk vård. De större aktörerna som Kry och Doktor.se har växt i rasande fart under pandemin och intresset visar inga tecken på att avta. På senare tid har flera nätläkare också börjat att satsa på fysisk vård genom att starta egna vårdcentraler. 

Medicheck är en nätläkare som valt ett lite annorlunda fokus – att primärt erbjuda specialistläkare på nätet. Genom plattformen kan du träffa olika medicinska specialister inom en mängd områden som exempelvis mag- och tarmproblem, hudsjukdomar och hjärtflimmer. 

Medicheck lanserades för snart fyra år sedan av Christian Tärnholm och Thomas Ehrengren, som ville skapa ett alternativ till köerna inom specialistvården. Och även efterfrågan på specialistvård har växt under pandemin. 

”Vi har ökat mycket, med 175 procent fler besök under det gångna året jämfört med 2019. Alla verksamheter ökar, både mot konsumenter och på företagssidan”, säger Christian Tärnholm, marknadschef och medgrundare på Medicheck. 

När Christian Tärnholm pratar om företag så syftar han på att verksamheter inom exempelvis omsorg, som exempelvis HVB-hem, som använder sig av nätläkarens tjänster.

”Konsumentsidan är störst men monetärt växer vi snabbare på företagssidan och kommer att jobba intensivt med det”. 

I dag utgörs Medicheck av 16 anställda på huvudkontoret samt runt 250 specialistläkare och ett 20-tal sjuksköterskor. 

Rullar ut mottagningar på apoteket 

Det stora fokuset just nu ligger på ett nystartat samarbete med Kronans Apotek där Medicheck rullar ut fysiska mottagningar på apoteken runt om i Sverige. Hittills har 16 mottagningar rullats ut sedan oktober och målet är att nå 80 stycken innan årets slut. 

”I dagsläget fokuserar vi på vaccination men vi kommer inom kort att kunna göra en del undersökningar och genomföra en del provtagningar. Det är ett bra komplement att kunna addera fysiska delar så att kunderna kan genomföra undersökningar som kan krävas för vissa patientgrupper”. 

Christian Tärnholm beskriver satsningen som ett logiskt tillväxtdrag. 

”Det blir en till naturlig yta där vi kan hjälpa fler patienter i ett större perspektiv. Det är även bra för oss ekonomiskt att omsättningen som genereras via mottagningarna tillkommer oss". 

Flera nätläkare har börjat att satsa på fysiska mottagningar och vårdcentraler. Doktor.se har liksom Medicheck ett samarbete med Kronans Apotek och Min Doktor, som ägs av Apotek Hjärtat, erbjuder också fysiska mottagningar på apoteken.  

Fyllde kassan i höstas 

Medicheck har hittills tagit in runt 40 miljoner. I höstas stängde bolaget en ny kapitalrunda på 8 miljoner kronor där ett antal befintliga ägare deltog. De två grundarna Christian Tärnholm och Thomas Ehrengren är fortfarande största ägare, men sitter inte på en majoritet längre, följda av Soläng Invest samt Morten Mathiesen som står bakom The Asgard Funds. 

Under 2019 omsatte Medicheck 5,6 miljoner kronor med minusresultat på 7 miljoner kronor. Christian Tärnholm uppger att omsttningen landar på 12 miljoner kronor för 2020 med fortsatt minusresultat.

Christian Tärnholm säger att Medicheck fortfarande är rätt ensamma inom sin nisch sett till digitala konkurrenter. 

“Det är fortsatt fokus på kroniker för oss, där vi gör mest nytta och våra specialister kan hjälpa den typen av patientgrupper i högre utsträckning än andra digitala vårdalternativ". 

Läs mer