Här är Gunilla Herlitz egna ord till personalen om varför hon slutar

Här är Gunilla Herlitz egna ord till personalen om varför hon slutar

Breakit

På måndagsmorgonen skickade Gunilla Herlitz, vd för Bonnier News ett mail till sin personal där hon förklarade varför hon väljer att hoppa av sin tjänst. Breakit publicerar här hela brevet.

Hej,

Sedan den 1 december 1987 har jag jobbat inom Bonnier (bortsett från några månader på en digital start-up kring millennieskiftet). Först på Dagens industri som reporter och nyhetschef under många år, sedan på Expressen som reporter och nyhetschef innan jag 2003 blev chefredaktör för Dagens industri.

Efter snart 30 år, varav drygt 13 år som chefredaktör och VD, har jag nu bestämt mig för att gå vidare. Jag har därför sagt upp mig som chef för Bonnier News och slutar till sommaren. Det betyder att jag lämnar mina uppdrag som VD för Di, DN och Expressen och jag lämnar även mina uppdrag som styrelseordförande för HD/Sydsvenskan och Bold.

Jag har verkligen älskat mitt jobb. Jag kan inte tänka mig något roligare än att få jobba med medier. Det tyckte jag 1984 och det tycker jag fortfarande. Det är extremt stimulerande att få ägna sig åt så många olika ämnen och få arbeta med så många begåvade människor. Dessutom är det privilegium att ha ett jobb som känns så meningsfullt och viktigt. Att det vi gör har betydelse.

När jag började på Dagens industri var tidningen fortfarande relativt nystartad och Hasse Olsson hade bara varit chefredaktör några år. Hans passion och entreprenörsanda präglade arbetet och har haft stor betydelse för mig. Han lärde mig att ingenting är omöjligt och att allt handlar om människor.

Det snabba tempot på dagstidningar har passat mig väldigt bra, det snabba och omedelbara har gjort att jag längtat till jobbet varje dag. Jag har också tyckt om det faktum att man aldrig är bättre än sin senaste artikel, tidning eller affär. Och att det alltid kommer en ny dag.

Precis så var det på Expressen, där jag började 2001. Det var året då 11 september och Göteborgskravallerna inträffade. Det finns ingen annan tidning som så kraftfullt klarar av att mobilisera i skarpa nyhetslägen som Expressen. Jag lärde mig otroligt mycket och blev helt uppfylld av den kraft och energi som fanns där.

När Jonas Bonnier 2009 frågade mig om jag ville börja på Dagens Nyheter fick han inte ett snabbt och obetingat ja som svar. Jag var tveksam till om jag skulle känna mig hemma där. Men efter ett par år på tidningen var alla tvivel borta och jag känner idag en oerhörd stolthet över allt det som Dagens Nyheter står för, och är mycket nöjd med att jag vågade fatta beslutet om att redesigna tidningen och starta en Stockholmsdel,

Det har varit en fantastisk förmån att under alla år få jobba med så många skickliga och hårt arbetande personer och att dessutom ha engagerade ägare som är långsiktiga. Att vi under samma period har varit inne i en stor omställning har sporrat mig – det har nog aldrig tidigare varit så svårt och viktigt att ägna sig åt journalistik som nu.

För mig väntar nu en friare tillvaro, som jag ser fram emot. Det är dags för mig att göra något annat, vad det blir vet jag ännu inte. Det jag vet är att tidningarna inom Bonnier News står mycket starka. Vår journalistik når fler än någonsin tidigare och vår lönsamhet är stabil i en tid då många mediebolag har det tufft. Vi har gjort stora digitala investeringar och förflyttningar, som gör att jag ser ljust på framtiden.

Tack för alla fantastiska år!

Jag önskar er allt gott.

Gunilla

Gunilla

Läs fler artiklar
LÄS MER