Oatly på väg till börsen – kan ta in 8 miljarder

Oatly Börsnoteringar Börsen
Oatly på väg till börsen – kan ta in 8 miljarder

Toni Petersson, vd Oatly. Foto: Press & TT

Johanna Ekström

Reporter

Svenskgrundade havremjölksbolaget går till börsen redan i år

I somras klev det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone in i det skånska havremjölksbolaget Oatly, när bolaget tog in 1,8 miljarder kronor. 

I rundan, som värderade Oatly till över 17 miljarder kronor, investerade även Oprah Winfrey, Natalie Portman och förre Starbucks-chefen Howard Schultz. 

Enligt källor till amerikanska CNBC är bolaget nu på väg till börsen. En notering väntas ske under 2021 och i samband med den kan bolaget ta in en miljard dollar, motsvarande 8 miljarder svenska kronor. 

Bolaget grundades redan på 1990-talet och har under åren haft en rad svenska investerare, som Industrifonden och Gullspång Invest. 

Stora protester när ny investerare klev in

Blackstones investering i somras ledde dock till protester och bojkott på flera håll.

Oatly har tryckt hårt på sin miljöprofil, något som inte rimmar så bra med Blackstones investeringar i bolag som anklagas föra att skövla regnskog. 

Oatly har också under åren uppmärksammat både för sina kaxiga PR-kampanjer, ofta direkt riktade mot Arla, och för sin konflikt med Svensk Mjölk. 

Den traditionella mjölkkonsumtionen har sjunkit med 25 procent i Sverige och globalt beräknades marknaden för växtbaserad mjölkdryck vara värd hisnande 160 miljarder kronor redan för två år sen.

För fyra år sedan gick bolaget framgångsrikt in i USA, tidvis har efterfrågan på havremjölken varit så stor att de inte kunnat leverera i samma takt.

2019 omsatte Oatly nära 2 miljarder kronor och gjorde en förlust på drygt 400 miljoner.

Breakit har sökt Oatly, som inte vill kommentera. 

LÄS OCKSÅ: Därför kan Oatly bli den nya generationens småspararfavorit

Läs fler artiklar
LÄS MER