Uppgifter: Spotify försöker inte alls hämnas mot artisterna

Breakit - Uppgifter: Spotify försöker inte alls hämnas mot artisterna

Daniel Ek, Spotifys vd och medgrundare. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

Jonas de Lange

Reporter

Nya dokument tyder på att Spotify inte använder riktigt så fula knep som vissa har trott.

Vi har tidigare rapporterat om att Spotify är inne i flera rättsprocesser mot olika rättighetsinnehavare  (läs mer om det här, här och här). Tvisterna grundas i att Spotify inte har betalat ut royalties till alla rättighetshavare för deras låtar.

I samma veva har Spotify anklagats för att ta ned artisternas låtar som hämnd för att de har stämt bolaget. Nu rapporterar sajten Digital Music News att så inte är fallet.

I en tidigare konflikt med skivbolaget Victory Records tog den svenska musikjätten faktiskt ned skivbolagets fullständiga katalog efter att konflikten uppstod. Sedan dess har konflikten lösts och musiken finns tillgänglig igen. 

Det har spekulerats i att Spotify har kört samma taktik mot artisten David Lowery för att få honom att lägga ner sin stämningsansökan mot bolaget. Nu visar dock ett mejl, som Digital Music News har tagit del av, att uppmaningen har kommit från David Lowerys egna advokater, snarare än från Spotify själva.

Mejlet skickades från Spotifys innehållschef Steve Savoca till skivbolaget Universal Music Group, som äger rättigheterna till två av David Lowerys album.

“Vi har fått ett brev från David Lowerys advokat där han ber om att vi tar bort hela hans katalog. Vi har en dispyt kring publiceringsrättigheter och även om vi arbetar med att lösa konflikten är vi smarta och tar ned hans katalog”, skriver Steve Savoca i mejlet.

Läs fler artiklar
LÄS MER