Sök

Turbotic vill sätta bolag på autopilot – backas av Microsoft

Turbotic

Alexander Hannerland och Theodore Bergqvist, medgrundare Turbotic. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Tog in 30 miljoner vid lanseringen.

Svenska startupen Turbotic vill göra företag i det närmaste självkörande genom att kombinera olika avancerade tekniska lösningar. Det är en något förenklad beskrivning, från bolagets ena grundare Theodore Bergqvist men den beskriver målet med Turbotics operativsystem för företag – kallat Delphi.

“Det enklaste sättet är att jämföra med självkörande bilar. Det fanns redan sensorer, GPS:er och kameror, men det är när vi sätter ihop allt detta till ett system som vi kan börja prata om självkörande bilar”, säger han och fortsätter. 

“Rent konkret idag så finns det olika teknologier och leverantörer av dessa; och många bolag provar olika tekniker för att automatisera vissa uppgifter eller sektorer. Men för att skala detta och automatisera en hel process så måste du kombinera flera olika delar.Vi bygger ett operativsystem för att kontrollera och bygga samman redan befintliga teknologier inom automation och AI.”

Det kan handla om att automatisera områden som HR, finans och support – eller helt andra områden.

Tog in 30 miljoner från Luminar Ventures

I samband med att bolaget lanserade tidigare i år meddelade man också att investerare som riskkapitalbolaget Luminar Ventures och ett antal privatpersoner hade backat bolaget med 30 miljoner kronor. 

Nu har bolaget också blivit en del av Microsofts startup-program.

“Det innebär många saker så klart. Det ena är de mjuka värdena, som att Microsoft tror på vår vision. De satsar inte på något som de inte tror på. För oss är det en bra värdemätare”, säger Theodore Bergqvist. 

Programmet som sådant uppskattar grundarna är värt ungefär 2 miljoner kronor rent värdemässigt, åtminstone de rent konkreta tillgångarna bolaget får i form av åtkomst till mjukvarujättens teknik. All annan hjälp som ingår i form av Microsofts egna experter och den startup-gemenskapen som följer på köpet är svårare att värdera. 

“Jag har jobbat mycket med innovation själv och jag måste säga att jag inte har sett något annat bolag som har ett så potent startupprogram.”

Var med och grundade Paradox Interactive

Theodore Bergqvist har en bakgrund som medgrundare av Paradox Interactive och kommer senast från en Ericsson där han var chef för bolagets enhet för dataanalys. Han har grundat Turbotic tillsammans med Alexander Hannerland, tidigare vd på Hitta.se. 

Turbotic startade sin verksamhet augusti 2020 och idag är det ungefär 45 personer som arbetar i bolaget. Planen är att släppa en minimum viable product (den enklaste gångbara produkten),under första kvartalet nästa år, samtidigt som bolaget räknar med att ta in 6-7 kunder i ett första steg redan i januari.

Hur har det funkat att bygga ett bolag under coronapandemin?

“Det har funkat väldigt bra. Vi har haft en tydlig roadmap och kunnat jobba efter den. Vi har ett team i indien och ett i rumänien, så för oss är mycket arbete digitalt redan. Vi har inte märkt någon negativt påverkan på intresset från kunderna heller, utan responsen har varit väldigt bra.

Läs mer