Sök

Ny miljardaffär – Royal Design slukas av Egmont

Royal DesignEgmonte-handel

Magnus Wiberg, Eequity och Magnus Pettersson, vd Royal Design. Foto: press

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Först såldes Nordic nest och nu får också konkurrenten Royal design en ny ägare.
Enligt Breakits källor betalar den danska koncernen över 1 miljard kronor för aktierna i Royal design.

LÄS OCKSÅ: Den här dealen får mina varningsklockor att ringa rejält

På Royal Designs gamla lager hade en av medarbetarna till uppgift att skjuta duvor – så att inte fåglarna tog över lokalerna.

Idag har e-handlaren lämnat det billiga men inte särskilt ändamålsenliga lagret i Orrefors och flyttat in i ett helautomatiserat lager i Nybro.

Flytten är en viktig orsak till att Royal Design dubblat sin försäljning till 1 miljard kronor samtidigt som lönsamheten förbättrats rejält. 

Nu får bolaget ny ägare då danska Egmont köper bolaget. Prislappen är hemlig men enligt Breakits källor rör det sig om minst 1 miljard kronor och, om verksamheten fortsätter att utvecklas enligt plan, uppemot 2 miljarder kronor.

Riskkapitalbolagen de stora vinnarna

De stora vinnarna på affären blir riskkapitalbolagen Verdane och Eequity som sitter på 55 respektive 40 procent av aktierna i Royal Design.

“Jag kan inte kommentera något om priset men vi gör 7,3 gånger pengarna på vår insats”, säger Magnus Wiberg, partner på Eequity som kom in som delägare i Royal design 2012.

Affären aviseras bara två veckor efter det att en av Royal designs konkurrenter, Nordic nest, också fått nya ägare. Då var det börsnoterade BHG group som lassade upp 1,6 miljarder kronor för att komma över 97,6 procent av aktierna i Nordic nest.

Indirekt var också den affären orsaken till att Royal design nu säljs.

En lång rad av både industriella och finansiella spelare var med i budgivningen om Nordic nest och när BHG group drog det längsta strået så vände flera av de ratade budgivarna sina blickar mot Royal design istället.

“Vår ursprungsplan var att börsnotera Royal design under första halvåret 2021 men efter att Nordic nest-affären var klar så fick vi flera propåer från aktörer som var intresserade av Royal design och då tänkte vi om”, säger Magnus Wiberg, partner på Eequity.

Hade fått ännu mer betalt på börsen

Hela processen har gått på bara en månad och dagarna för jul skrevs avtalet under. Om Eequity och Verdane valt att sälja bolaget på börsen hade de fått ännu mer betalt. Värderingarna av e-handelsbolag av Royal Designs storlek är i dagsläget cirka 25 procent högre – ändå valde alltså de gamla ägarna att sälja utanför börsen.

“Det är alltid en avvägning när och hur man ska sälja. Nu dök den här möjligheten upp och vi hade varit ägare i bolaget i sju år vilket är en relativt lång period för oss”, säger Magnus Wiberg och fortsätter:

“På dagens börs skulle vi fått mer betalt där men då hade vi inte kunnat sälja hela vårt innehav. Dessutom vet man aldrig hur länge börsfönstret är öppet. Vi kanske inte skulle kunnat notera bolaget om ett halvår”.

Royal Design har ökat i år

Köparen Egmont hoppas sannolikt uppnå en del samordningsvinster eftersom de redan äger Bagarn & Kocken som verkar i en angränsande nisch till Royal design. Egmont är från början en mediekoncern men har de senaste åren byggt upp en relativt stor portfölj av e-handelsbolag med fokus på den nordiska marknaden.

Royal designs senaste bokslutet för 2018/2019 visar på en omsättning på 860 miljoner kronor och ett rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) på minus 10 miljoner kronor. Men det här räkenskapsåret hamnar omsättningen på 1 miljard kronor och enligt Breakits källor är rörelsemarginalen på mellan 5 och 10 procent.

LÄS OCKSÅ: Den här dealen får mina varningsklockor att ringa rejält

Läs mer