Sök

Katarina Berg tjänar mest av alla kvinnor – i hela Sverige

Spotify

Katarina Berg, global HR-chef på Spotify

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Toppar lönelistan.

Det är Dagens Nyheter som har gått igenom Skatteverkets taxeringsuppgifter för 2020 och sammanställt en lista över Sveriges högst avlönade personer. På listan finns flera tunga namn från techindustrin, där löneligan toppas av King-grundaren Sebastian Knutssons 173 miljoner kronor. Han följs av Vostok New Ventures Per Brilioths 171 miljoner kronor. 

Enligt listan är Katarina Berg, Spotifys HR-chef, den som tjänar mest bland kvinnor i Sverige. Hon är den enda kvinnan på 10-topplistan och placerar sig på plats 10 med en lön på 57 miljoner kronor. DN:s kartläggning visar även att det endast finns fyra kvinnor med på 50-i-topplistan.

Katarina Berg har tidigare berättat om det höga söktrycket på Spotify och sin målsättning att öka jämställdheten inom musikjätten. Hon menade då bland annat att en stor utmaning ligger i att introducera nyanställda i verksamheten.

På listan över högsta kapitalinkomster, som exempelvis kan gälla aktieutdelning eller vinster, tronar Embark Studios Patrick Söderlund med 818 miljoner kronor. DN understryker att det ofta tillkommer bonusar och olika typer av förmåner till lönerna, vilket ofta utgör underlaget för de höga lönenivåerna.

 

Läs mer