Sök

Haveri på Mathem - stockholmare utan julgröt och skinka

MathemMat på nätet

Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Trycket på e-handlaren inför julen blev högre än beräknat.

Snabbväxande Mathem har blivit en viktig plattform i takt med att coronapandemin har fått fler människor att handla mat online. När julen nu bara är några dagar bort så verkar trycket på matbutiken ha varit stort, större än vad de själva räknat med. Det har medfört att flera stockholmare har blivit utan vissa varor i sina beställningar. Det rapporterar Dagens Industri.

Prinskorv, julmust, risgrynsgröt och skinka. Viktiga produkter på många svenskars julbord och några av de varor som Mathem inte har kunnat leverera. Det visar tidningens kontakt med kunder i Stockholmsområdet.

“När man lägger julprognoser gör man det med lång framförhållning, vanligtvis åtta veckor, och det var innan den nya coronavågen smällde till. Det som också hänt i år är att trycket på julvaror börjat mycket tidigare än vad vi förväntade oss, och har blivit än högre vad vi har kunnat täcka”, säger Julia Lindberg, chef för inköp och sortiment på Mathem, till tidningen. 

Försökte hinna med trycket

Mathem vill inte svara på hur många som har fått ofullständiga matleveranser, men DI uppskattar att det kan röra sig om tusentals stockholmare. 

På en fråga om Mathem inte har tagit höjd för det ökade intresset inom e-handel under pandemin svarar Julia Lindberg:

”Vi insåg det här ganska snart och tog in varor in den mån vi kunde. Men den framförhållning på åtta veckor som vi har mot våra leverantörer hade redan passerat. Vi har också en maxkapacitet på våra olika lager.”

Kompletterande leveranser

Kunder som saknar fler än tre varor ska  i den mån det är möjligt få en kompletterande leverans. Men Mathem kan inte garantera att kunderna får exakt den vara som har beställts.

Under 2019 omsatte Mathem-koncernen 1,5 miljarder kronor med ett minusresultat på drygt 340 miljoner kronor. Största ägare i bolaget är Familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik med ett ägande på 38 procent

Läs mer