Annonssamarbete med Cool Company

Malin är frilansande entreprenör: ”Vi lämnade ekorrhjulet bakom oss”

Cool CompanyEntreprenörfrilans

Christian von Essen

Christian von Essen

Skribent

Att lämna en trygg anställning är inte det lättaste. För Malin Forsberg tog det tid att våga hoppa, men genom egenanställning med Cool Company kan hon i dag arbeta som hon behagar – med variation, flexibilitet och frihet.

Malin Forsberg har en lång karriär bakom sig som specialpedagog, förskolechef och konsult. Hon har skrivit och föreläst om ADHD och autism. Samtidigt kände hon sig mer och mer fast i sitt eget ekorrhjul.

”Jag och min sambo hade varsitt heltidsjobb, jag drev ett företag och vi hade två tonåringar i huset. Vi ljög ju när vi sa att ”vi prioriterar familjen”. 2016 blev jag ordentligt utbränd och insåg att vi måste göra en förändring – sätta livet före arbetet istället för tvärtom.”

Läs mer om hur du kan börja frilansa med Cool Company!

Malin och hennes sambo satte sig vid köksbordet med ett vitt papper.

”Vi började skriva. Vad älskar vi att göra? Vad kan vi tjäna pengar på? Hur vill vi leva? Då sattes någonting i rullning som inte gick att stoppa.”

Fem olika intäktsströmmar

Klipp till 2020. Paret hyr sitt hus på en bondgård utanför Motala och har där utvecklat ett gemensamt livsstilskoncept med såväl behandlingar som rådgivning. Helt i enlighet med det snabbt fullklottrade pappret på köksbordet.

Malin varvar verksamheten med föreläsningar, böcker och konsultationsuppdrag. Ibland gör de lantbruksjobb åt hyresvärden och andra bönder i trakten.

”Vi har fem olika intäktsströmmar i dag”, säger hon. ”Jag insåg ganska snabbt att det inte funkade att samla allting i ett bolag. Dessutom blev jag allt mer allergisk mot administrationen.”

Frihet från krav

Hon lade ner sitt företag och hörde samtidigt talas om Cool Company. Genom egenanställning kunde hon äntligen fakturera för alla de olika verksamheterna när det passade – utan att behöva ägna tid åt skatter, moms och bokföring.

Antalet egenanställda har under åren 2011–2019 mer än tiodubblats i Sverige, och branscherna spänner över allt från symfonimusiker till programmerare och marknadsförare. Även om coronakrisen ställt mycket på sin spets syns tydliga tendenser kring fortsatt expandering av egenanställningsbranschen.

Frilansande genom egenanställning kan dessutom vara ett smidigt sätt att ta ett nytt steg och komma i arbete efter att ha förlorat jobbet i coronakrisen.

Malin Forsberg är i dag övertygad om att den här typen av livskriser nästan alltid kan vändas till möjligheter. Och i dag lever familjen mer i enlighet med sina värderingar.

”Många säger att man är ’modig’ som lämnar ekorrhjulet. Men det är ingen snabb process – det tog oss flera år att sälja av våra ägodelar och börja om på ett sätt som känns hållbart och balanserat. Nu har jag full frihet att kunna prioritera det som verkligen känns viktigt.”

Vill du också prova på livet som fri? Registrera dig hos Cool Company!

Läs mer