Nordnet tar techprofil från Klarna - blir nätmäklarens nya IT-chef

Breakit - Nordnet tar techprofil från Klarna - blir nätmäklarens nya IT-chef

Johanna Ekström

Reporter

Efter 20 år har Nordnet tappat sin startupkänsla - det ska Tuva Palm ändra på.

Tuva Palm har rekryterats som Nordnets nya IT-chef från Klarna, där hon var produktchef i nästan två år.

“Klarna var en startup som blev ett fakturabolag som blev ett supercoolt unicornbolag. Resan gick jättesnabbt. Här håller man på att ta det där steget, att bli ännu mer innovativa igen”, säger Tuva Palm som varit på sin nya tjänst i en vecka.

Att byta jobb var inte självklart, först var hon tveksam. Men eftersom hennes ambition är att skapa “framtidens bank” landade hon i att Nordnet var den perfekta plattformen för det, menar hon.

Klarna har ju också bankambitioner?

“Jo precis. Det var inte ett självklart val att byta jobb. Men det som slutligen fick mig att gå över var när jag träffade människorna här och kände av att det fanns en viss vibe, som jag inte kunde missa”, säger hon.

Hur ska framtidens bank vara?

“Jag kan ju inte avslöja alla mina idéer, men jag har massa tankar om det. En är att de klassiska bankerna inte riktigt tillhandahåller produkter som kunderna vill ha alla gånger. Man vill ha mer lättillgängliga produkter”, säger hon.

Ambitionen kommer både från yrkeslivet men också av ett privat intresse.

“Jag är själv väldigt anal med min egen ekonomi, jag har extremt stor kontroll över den. Jag har byggt upp ett eget litet system, bankpersonalen brukar gapskratta när de ser det”.

Som en del av de nya ambitionerna i Nordnet är flera startupprojekt på gång redan under våren. Ett är till exempel att fortsätta bygga ut Nordnets externa gränssnitt mot företag som vill bygga applikationer.

“Om du vill skapa till exempel din egen sparapp så har vi backenden som behövs. Det finns också saker kring pension man kan göra, till exempel koppla ihop pensionen med en hälsoapp. Det finns massa olika idéer. Vi kommer även fortsätta utveckla egna applikationer, som vår aktieplattform Shareville”, säger Tuva Palm.

Sedan ett par år tillbaka är hon även sidekick åt eventgurun Tyler Crowley som anordnar Stockholm Tech Fest. Efter starten 2014 kritiserades arrangemanget för att vara för grabbigt, något man jobbat med att försöka tvätta bort.

Var det därför du kom in?

“Nej, inte direkt. Taylor behövde en sidekick för att han reser så mycket. Han har en speciell stil och behöver någon som är tuff och avslappnad, och som är kvick i tanken. Han såg mig hålla en presentation och såg att jag var någon som kunde hänga med. sedan var ett kanske ett plus att jag är tjej”, säger hon.

Läs fler artiklar
LÄS MER