Sök

Annonssamarbete med Teknikföretagen

Samarbetsproblem, avtalsbrott eller stöld – hur ska du hantera en medarbetare som missköter sig?

TeknikföretagenArbetsmiljöArbetsgivare

Christian von Essen

Christian von Essen

Skribent

Att konfrontera en anställd som inte fungerar på arbetsplatsen kan vara en svår balansgång. Inte sällan blir det både obekvämt, kostsamt och tidskrävande. Som tur är finns det god hjälp att få.

Vissa hävdar att det är ”omöjligt” att säga upp personal i Sverige, men det är förstås inte sant. Dagligen får människor lämna sina arbeten av olika anledningar. Och dessa anledningar är många och skiftande, bland annat beroende på vilken bransch det gäller.

Läs mer om vad ett medlemskap hos Teknikföretagen innebär.

Jan Skogum är rådgivare vid regional medlemsservice i Göteborg på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Där har han tät kontakt med många medlemsföretag inom arbetsgivarfrågor – allt från anställningsavtal och lönesättning till bonuspolicies och uppsägningar.

”Det finns en ganska lång och brokig lista över vad som anses vara grund för att avsluta en anställning”, säger han.

Avsked eller uppsägning?

I den grövre skalan återfinns rena brottsligheter som stöld av företagshemligheter, eller hot om våld på arbetsplatsen. Dessa innebär förstås ett omedelbart avsked utan uppsägningstid eller lön.

Problemet är att anställningen fortsätter under hela tiden som en tvist prövas. Det kan med andra ord bli både kostsamt och otrevligt.

Detsamma kan gälla ett tydligt övertramp av anställningsavtalet, som att starta en konkurrerande verksamhet. Men den andra delen av skalan är knepigare, påpekar Jan Skogum.

”Där hittar vi istället ’bristande arbetsprestationer’, samarbetsproblem och dålig tidspassning. Då måste man börja med att medvetandegöra problemet och prata om saken. Om inget händer går man i regel vidare med en skriftlig varning.”

Uppsägning sista alternativet

Ifall situationen ändå inte ljusnar och flera varningar utfärdas, kan arbetsgivaren testa med att dela ut andra arbetsuppgifter eller genomföra en fysisk omplacering. Därefter går gränsen.

”Om du har uttömt alla åtgärder och ändå kommer till en punkt att den anställde inte gör sitt jobb – då ska du som arbetsgivare kunna gå vidare med en uppsägning.”

Risk för rättsprocess

Även om allt tycks solklart finns det i den svenska anställningsskyddslagen en klar fördel för den anställde. Om man anser att arbetsgivaren sagt upp någon på personliga skäl kan facket eller den anställde nämligen hävda att uppsägningen ska ogiltigförklaras.

”Problemet är att anställningen fortsätter under hela tiden som en tvist prövas. Det kan med andra ord bli både kostsamt och otrevligt,” säger Jan Skogum.

Kostnadsfri rådgivning

Hos Teknikföretagen får medlemsföretagen alltid kostnadsfri och obegränsad rådgivning inom allt som rör exempelvis arbetsrätten. Det gäller även om en tvist tar sig hela vägen upp i arbetsdomstolen.

”Det är ganska enkelt att dra igång företag i Sverige, och som startup är man förstås väldigt fokuserad på sin verksamhet. Problemen uppstår kanske inte när ni är fem kompisar som jobbar stenhårt och alla är på väg åt samma håll. Det svåra är när du plötsligt står med 50 anställda utan koll på avtalen.”

Som medlem i Teknikföretagen finns en bred palett av fördelar och förmåner. Rådgivningsfunktionen är kanske extra viktig för snabbväxande bolag.

”Jag brukar säga att vi kan hjälpa till att lägga ut rälsen så att allt annat går smidigare. Att vara medlem i en arbetsgivarorganisation gör det i alla fall betydligt enklare att driva företag,” avslutar Jan Skogum.

Kostnadsfri rådgivning och hjälp med anställningsavtal.
Bli medlem i Teknikföretagen!

Läs mer