Petade MTG-chefen landar nytt toppjobb på asiatisk mobiljätte

MTGx HTC VR
Petade MTG-chefen landar nytt toppjobb på asiatisk mobiljätte

Rikard Steiber med VR-headsetet HTC Vive.

Sara Lindmark

Reporter

Rikard Steiber ska leda HTC:s satsning på virtual reality.

Det var i början på december som mediekoncernen MTG meddelade Rikard Steibers avgång. Enligt Breakits källor var det MTG-ledningens beslut, vilket dock aldrig har bekräftats av Steiber själv.  

Nu skriver han i ett mejl till Breakit att han blir ny vice vd för HTC:s VR-satsning. Han kommer att arbeta nära Cher Wang som är ordförande och vd för det taiwanesiska mobilbolaget HTC.

“Jag tror att virtual reality kommer att radikalt förbättra människors liv inom många områden som utbildning, underhållning, kommunikation, handel och design. Det har aldrig varit en mer spännande tid att arbeta inom VR,” säger Rikard Steiber.

Vidare berättar den före detta MTGx-bossen om sin önskan att Sverige ska bli ledande inom VR-teknik. Sedan förra året arbetar han med att få till en sammanslutning med fokus på VR mellan medier, teknikbolag, KTH och Vinnova.

“Sverige har flera framgångsrika startups inom VR och jag kommer att jobba hårt för att det ska bli fler jobb inom VR i Sverige.”    

HTC satsar hårt på sina nya VR-glasögon Vive som är ett samarbete med spelbolaget Valve. Produkten presenterades i mars förra året och ursprungsplanen var att HTC Vive VR skulle börja säljas under hösten. Lanseringen sköts upp till före årsskiftet och nu verkar det vara första halvåret 2016 som gäller. 

En fördel som Vive tycks ha gentemot konkurrenterna är att det ska göra sina användare betydligt mindre illamående. Intresset för smartphonesjättens nya VR-produkter är mycket stort och på pappret tycks det alltså vara ett riktigt toppjobb som Rikard Steiber landat. 

Nyligen investerade han i en racingliga för drönare. I Drone Racing Leauge (DRL) tävlar drönarpiloter mot varandra om vem som kan flyga snabbast genom olika banor. Med ett par VR-brillor får drönarpiloten möjligheten att se världen från drönarens synvinkel och flyger på så sätt själv igenom banan.

Läs fler artiklar
LÄS MER