Sök

Globalt haveri – Gmail, Youtube och G-suite ligger nere

Google

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Stora problem för Google – flera tjänster låg nere under måndagen.

Det var många som slet sitt hår när de satte sig för att börja jobba efter lunch på måndagen. Varken Gmail eller de tjänster Google docs och de andra progam som ingår i Googles G-suite-serie fungerade. Även Youtube låg nere i vad som var ett globalt haveri för techjätten. Också Google Classroom som många skolor använder för distansundervisning drabbades.

Vid 14-tiden på eftermiddagen var de flesta tjänster online igen. I ett uttalande till Dagens Industri säger Google att inget tyder på att det är en extern part som har hackat eller påverkat deras system. Istället uppger Google att störningarna berodde på ett internt lagerkapacitetsproblem.

”Vi ber om ursäkt till alla som påverkats, och kommer göra en grundlig utredning av händelsen för att säkerställa att detta problem inte kan upprepas i framtiden”, uppger Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google i Sverige, i en skriftlig kommentar.

Så sent som i somras låg Googles tjänster nere i över 6 timmar. Techjätten har aldrig kommit med någon förklaring till vad som hände då. 

Googles sökmotorer och kartor fungerade som vanligt när de andra tjänsterna hade problem.

Läs mer