Sök

Johan Staël von Holstein lämnar Crowd1: “För mycket stress och press”

Crowd1

Johan Staël von Holstein. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Techprofilen lämnar det kritiserade företaget.


Breakit har i flera artiklar granskat det hårt kritiserade säljnätverket Crowd1 tillsammans med Svenska Dagbladet. Johan Staël von Holstein och den svenske grundaren Jonas Werner har själva beskrivit det som världens största säljnätverk – men myndigheter i flera länder har varnat för upplägget. 

De som vill gå med i nätverket köper ett utbildningspaket som också gör att man får tillgång “Crowd1 rewards”, som i sin tur ska ge ägaren en del av framtida intäkter. Men vår granskning visade att det enda sättet att tjäna pengar i Crowd1 har varit att värva fler betalande medlemmar. En struktur som liknar ett pyramidspel, något som är olagligt i Sverige. 

Johan Staël von Holstein har försvarat projektet och lovade i somras att nätverket skulle förses med produkter.

Men nu lämnar alltså Johan Staël von Holstein av hälsoskäl.

“Jag har sagt upp mig. Det är för mycket stress och press. Jag orkar inte ta alla fajter”, säger han till Svenska Dagbladet.

Trots att han vid flera tillfällen har presenterats som vd för Crowd1 och dess moderbolag ICT vill han nu distansera sig från bolaget och menar att han inte har varit vd för det. 

Istället uppger han att han avgår som vd för Tecnología de Impacto Multiple, ett annat bolag som har haft samarbeten med Crowd1.

Han säger också till tidningen att han har skrivit på ett sekretessavtal som begränsar hans möjligheter att uttala sig om Crowd1.

Johan Westerdahl ersätter Johan Staël von Holstein som ny vd, uppger Crowd1 i ett pressmeddelande.

Har kopplingar till kryptobedrägeriet Onecoin

I samband med Breaktis granskning av Crowd1 kom det också fram att bolaget har kopplingar till det det gigantiska kryptobedrägeriet Onecoin. Vår granskning visade att flera personer som tidigare varit involverade i Onecoin också har högt uppsatta positioner i Crowd1.

Breakit har tidigare avslöjat att svenske Sebastian Greenwood sitter häktad misstänkt för att vara en av frontfigurerna i miljardbedrägeriet Onecoin.

Här kan du läsa del 1, del 2,  del 3 och  del 4 av vår granskning av Crowd1.

Läs mer