Tink gör ny jätterunda – "Proppen har verkligen gått ur"

Tink fintech
Tink gör ny jätterunda – "Proppen har verkligen gått ur"

Tink-grundarna Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg. FOTO: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Den svenska fintechstjärnan stängde precis en finansiering som ger bolaget ännu mer raketbränsle.

Fintechbolaget Tink avslutar året med ytterligare en stor nyemission. Samtidigt säljer en del av de gamla ägarna aktier. Totalt är transaktionen på motsvarande 870 miljoner kronor (85 miljoner euro).

“Merparten av pengarna går in i bolaget i form av en nyemission och ska användas till vår fortsatta expansion”, säger Tink-vdn och medgrundaren Daniel Kjellén.

Enligt Breakits källor värderas hela Tink till nästan 7 miljarder kronor (post-money) i transaktionen. Det är en ökning med cirka 50 procent jämfört med nyemissionen och aktieförsäljningarna som gjordes i början av året. Då var den totala transaktionen (nyemission plus försäljning av befintliga aktier) på 90 miljoner euro. 

Största investerarna i den senaste rundan är riskapitalbolagen Eurazeo (ny investerare) och Dawn Capital (med i Tink sedan tidigare). Även Paypal, HMI, Heartcore, ABN Ambro, Poste Italiane och Opera Tech Ventures investerar i nyemissionen.

Bland de gamla Tink-ägarna som nu säljer aktier återfinns bland andra finansmannen Sven Hagströmers börsnoterade investmentbolag Creades. Totalt säljer Creades aktier till ett värde av  108 miljoner kronor. Efter avyttringen äger Creades dock fortfarande aktier i Tink värderade till 311 miljoner kronor.

Kraftig tillväxt på flera områden

Tinks verksamhet växer just nu starkt och det är orsaken till att bolaget nu passar på och tar in ännu mer pengar.

“2020 blir ett riktigt bra år för oss. Vi ser en volymtillväxt bland våra befintliga kunder samtidigt som kunderna adderar till fler och fler applikationer”, säger Daniel Kjellén och fortsätter:

“Dessutom har proppen verkligen gått ur vårt affärsområde betalningar (payments). Där ser vi en verkligt stark tillväxt”.

Han vill inte uppge exakt hur mycket kapital som Tink tillförs i samband med transaktionen men av de pengar som bolaget får in har Daniel Kjellén ett tydligt budskap kring hur de ska användas:

“Vi investerar nästan allt i utveckling av vår produkt. Ungefär 280 av våra 380 medarbetare jobbar idag i Stockholm och det är på det kontoret som många av rekryteringarna av nya utvecklare kommer att ske. Vi har ett stort rekryteringsbehov”, säger han.

Tinks omsättningen steg till 115 miljoner kronor i fjol och bolaget gjorde en förlust på 193 miljoner kronor. Tink uppger att de årligt återkommande intäkterna (ARR) just nu uppgår till 310 miljoner kronor (30 miljoner euro).

LÄS OCKSÅ: Ägarlistan som Tink inte ville att du ska se nu har vi den

Läs fler artiklar
LÄS MER