Tyska Testbirds tar sig in i Sverige - med 19 nya miljoner i kassan

Tyska Testbirds tar sig in i Sverige - med 19 nya miljoner i kassan

Testbirds grundare. F.v: Georg Hansbauer, Markus Steinhauser, Philipp Benkler. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Crowdtestingplattformen startar Stockholmskontor för att få ett grepp om den svenska marknaden för betatester.

Testbirds grundades 2011 och har samlat 100.000 användare som bolag kan erbjuda en testversion av sina appar till. Användarna delas in i målgrupper på 25 till 35 personer som sedan får ge feedback och leta buggar åt bolagen. Själva kallar bolaget det för crowdtesting, som i crowdsourcing eller -funding. Användarna får betalt om de hittar buggar i testapparna eller om de svarar på olika frågor om användarvänligheten.

“Testarna recenserar apparna genom kvantitativa och kvalitativa bedömningar. Sedan går en av våra användarupplevelseexperter igenom resultaten och ger rekommendationer till bolaget som har testat sin app hos oss”, säger bolagets vd, Philipp Benkler.

Enligt bolaget själva har de användare i över 180 länder och har redan svenska kunder som Rebtel och Svenska Dagbladet. Nu satsar bolaget på att expandera den svenska kundbasen ytterligare och startar ett eget Stockholmskontor.

“Vi finns redan i Benelux, Storbrittannien, de tyskspråkiga länderna och delar av Östeuropa. Det som saknas är Norden, Frankrike och Spanien”, säger Philipp Benkler och fortsätter:

“Stockholm är en väldigt teknikdriven stad och det är där de flesta av våra nordiska kunder har sina huvudkontor.”

När Testbirds nu kliver in i Sverige på riktigt får svenska Beta Family sin första stora konkurrent på crowdtestingområdet. Philipp Benkler menar dock att det inte finns någon direkt konkurrent till hans bolag.

“Det är en del tjänster som kan verka snarlika eftersom de samlar in feedback från stora grupper men de kommer oftast in i en annan utvecklingsfas. Vi erbjuder en testmiljö, de flesta andra fokuserar på att integrera omdömessystem i appar som redan har släppts”, säger han.

Sedan starten har Testbirds tagit in närmare 50 miljoner kronor varav de senaste 19 miljonerna avslöjades på torsdagsmorgonen.

“Vi är väldigt glada över att kunna lägga delar av det nya kapitalet på expansionen till Sverige. Vi tror mycket på att ha människor på plats lokalt som kan ha nära kontakt med kunderna. Nu är vi mitt uppe i rekryteringsfasen och ska snart börja leta efter lokaler”, säger Philipp Benkler.

Hur påverkas rekryteringen av bostadssituationen i Stockholm?

“Vi startade rekryteringen redan för ett par månader sedan och tittar mest på kandidater som redan är baserade i Stockholm. Vi tittade faktiskt på andra städer också men beslutade att Stockholm är bäst eftersom det är där våra kunder har sina huvudkontor”, säger Philipp Benkler.

Läs fler artiklar
LÄS MER