Sök

Lena Apler om kritiken mot Nakd: “Känns lite fake news"

Nakd

Jarno Vanhatapio och Lena Apler. Foto: press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

"Fruktansvärt vilken genomslagskraft sociala medier kan ha".

I veckan har det stormat kring det snabbväxande modebolaget Nakd sedan tidigare medarbetare gått ut i sociala medier och kritiserat bolaget. Kritiken rör bland annat dåliga arbetsförhållanden och utnyttjande av oavlönade praktikanter och både Breakit och tidningar som Svenska Dagbladet och Expressen har följt upp med egna granskningar, där tidigare anställda riktat skarp kritik mot modebolaget.

Collector-grundaren Lena Apler är en av de profiler som valt att investera i Nakd, och nu följer den pågående stormen kring bolaget. 

”Jag tycker att det är rätt fruktansvärt vilken genomslagskraft social medier kan ha åt båda håll. Man kan bli haussad till månen och sänkt ned till helvetet utan att det egentligen går att belägga. Det blir påståenden som förstärks av andra påståenden”, säger Lena Apler i Breakit Live. 

Lena Apler, som känt Nakds grundare Jarno Vanhatapio i tio år, beskriver honom som en tuff och krävande entreprenör. 

”I tillväxtbolag är det inte så ovanligt att man har långa arbetsdagar, kanske känner sig lätt svedd i kanten då och då och jobbar hårdare än i äldre bolag. Fråga runt i diverse startups, jag tror inte att det är så många som har 38,5 timmars arbetsvecka”, säger hon. 

Lena Apler menar att frågan till syvende och sist kokar ned till att Nakd haft många praktikanter, som hon beskriver som förväntansfulla unga vuxna som fortfarande går i skolan och har begränsad erfarenhet av arbetslivet. 

”Förväntningar som kommer på skam. Det krävs mer än man räknat med och det är inte lika enkelt som man tror, då kan man bli väldigt besviken. Nakd har kanske tagit in för många praktikanter och kanske haft för dålig handledning”, säger Lena Apler och fortsätter; 

”Tar du in en bulk på 50 personer och de inte får en bra inskolning och handledning under tiden är det lätt att det blir kanske både konkurrens, besvikelse och frustration. Men jag tycker nog att det här känns lite fejk news, jag är förvånad”. 

Nakd har haft 300 praktikanter de senaste fem åren, har Breakit kunnat berätta. 

"Ta inte in så många praktikanter" 

Lena Apler menar att det är bättre att ta kritik direkt med ledningen istället för att gå ut i sociala medier, och menar att det är svårt att bemöta den här typen av kritik. 

”Jag vill ge Jarno det konstruktiva och konkreta rådet att inte ta in så många praktikanter på en gång. Ha det gärna som en framtida rekryteringspool men gör klart för praktikanterna vad som gäller, arbetstider, vad de ska jobba med och vem som är deras handledare så att alla har förståelse från dag ett”.

Lena Apler konstaterar samtidigt att många entreprenörer älskar sina bolag och vill att andra ska satsa lika mycket som de själva gör, och att de i sin ”iver att frälsa” ibland går lite för fort fram. Hon menar att kulturen i bolaget kan behöva förstärkas och förbättras, ett jobb Nakd nu har framför sig.

Lena Apler får även frågan om huruvida Jarno Vanhatapio sitter säkert eller riskerar att få lämna sin post. 

”Jarno är så förknippad med Nakd och Nakd med Jarno att det vore ytterst olyckligt”.

Redan för två år sedan granskade Breakit Nakd och kunde då berätta om en tuff arbetsmiljö. Grundaren Jarno Vanhatapio beskrev det då som “det sämsta jag läst någonsin” – men menar idag att granskningen bidrog till att bolaget vidtog åtgärder.

"Vi tar de här frågorna oerhört seriöst och vi mäter hela tiden hur de anställda och praktikanterna mår", sa han nyligen till Breakit.

 

Läs mer