Svenskt Airbnb för hundar växer – tar in pengar av King-grundarna

Dog Buddy

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Spelentreprenörerna vill underlätta livet för hundägare – investerar miljoner i Dog Buddy via sitt nystartade riskkapitalbolag Sweet Capital.

Affärsidén är enkel att förstå sig på. Det handlar rätt och slätt om att matcha ihop hundägare med erfarna och godkända hundpassare. En del lämnar bort sin fyrbenta vän under arbetstid medan andra använder tjänsten när de åker i väg på semester. Dog Buddy tar sedan en förmedlingsavgift på mellan 15 och 20 procent per transaktion.

Richard Setterwall startade bolaget i London sommaren 2013 där huvudkontoret fortfarande är placerat. I nuläget finns tjänsten i Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien. Nu ska hundlivet göras enklare även för svenskar och i vår kommer plattformen att lanseras i Stockholm för att växa vidare i landet efter det.

“Sverige är en attraktiv marknad, bara i Stockholm finns runt 40.000 hundar. Svenskar spenderar mycket pengar på sina hundar och dessutom reser vi bort ofta och mycket på semester. Jag har flera vänner som bara väntar på att Dog Buddy ska komma hit,” säger Richard Setterwall när vi träffas i Stockholm.

Senare i dag, fredag, kommer King-grundarnas fondbolag Sweet Capital offentliggöra att de har investerat i Dog Buddy.

“Vi hade egentligen inte tänkt göra någon ny runda förrän framåt sommaren men vi väljer att ta med dem som en strategisk investerare. De har så mycket erfarenhet, förstår verkligen startups och har ju gjort hela resan själva,” säger Richard Setterwall.

Det är alltså Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Patrik Stymne, Riccardo Zacconi och Lars Markgren som nyligen har lanserat Sweet Capital. I normalfallet gör Sweet Capital såddfinansieringar på knappa 10 miljoner kronor och kan även delta i så kallade serie-A-rundor då det handlar om kapitaltillskott på 25-45 miljoner kronor.

Richard Setterwall vill inte kommentera storleken på den här investeringen men säger att det totala riskkapitalet som Dog Buddy har plockat in är 40 miljoner kronor. Eftersom vi vet att bolaget tidigare tagit in 25 miljoner i olika omgångar så indikerar det att Sweet Capital skjuter till någonstans mellan 10 och 15 miljoner.

“Dog Buddy har haft en fantastisk tillväxt sedan starten och går nu in på den svenska marknaden där efterfrågan på hundtjänster ökar kraftigt. Vi är glada över att kunna stödja bolaget på sin resa att bli Europas mest tillförlitliga varumärke för allt om hundar,” säger Christian Dörffer, medgrundare och vd för Sweet Capital, i en kommentar.

Vid sidan av King-grundarna går även Sofia Bendz, (tidigare marknadschef på Spotify) Claes Dahlbäck (tidigare Investor-vd) och Vigo Carlund (tidigare Kinnevik-vd) in som ängelinvesterare i Dog Buddy. Det är synnerligen prominenta namn som Richard Setterwall fått med sig. Tidigare har även finansmännen Anders Böös och Fredrik Palmstierna investerat i tjänsten. 

“Vissa skrattar först, det är något väldigt annorlunda. Men alla som har eller haft hund förstår att det är ett problem och att vi verkar ha lösningen. Numer behandlar man sin hund som en familjemedlem, det är som ett barn. Man vill inte lämna bort den till vem som helst,” säger Richard Setterwall.

Sedan vi skrev om företaget i somras så har plattformen växt. Då hade 10.000 hundpassare gått igenom kontrollerna och 70.000 mattar och hussar signat upp sig. Nu är de siffrorna 20.000 respektive 200.000. Antalet hundnätter är också uppe i 200.000 och priserna per natt ligger på 200-250 kronor. Det indikerar en omsättning sedan starten på mellan 50 och 100 miljoner kronor även om grundaren själv inte vill ge några sådana finansiella detaljer.

“För att bli hundvakt krävs att har erfarenhet av att ta hand om hundar, och vi gör id-kontroller på varje person. Hunden ska ha det lika bra som hemma, med mycket lek och närhet," säger Richard Setterwall, grundare och vd för Dog Buddy.

Efter Sverigelanseringen är målet att rulla ut Dog Buddy på fler marknader i Europa.

Läs mer