Sök

Tidigare delägare ger tung kritik mot Nakd:s grundare: "Bara skrattade"

Nakde-handel

Mike Mikkelsen, tidigare delägare och konsult på Nakd och Jarno Vanhatapio, grundare och vd på Nakd. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Det fortsätter storma kring e-handlaren Nakd. Nu går en tidigare delägare ut öppet och kritiserar Jarno Vanhatapio för bolagets arbetsmiljö.

Det snabbväxande modebolaget Nakd, med grundaren Jarno Vanhatapio i spetsen, befinner sig för stunden i ett rejält blåsväder. I veckan har strålkastarna riktas mot arbetssituationen inom bolaget – som får skarp kritik.

I sociala medier har tidigare medarbetare och samarbetspartners delat med sig av sina dåliga erfarenheter av Nakd och flera större influencers har bojkottat bolaget. 

Nu berättar Mike Mikkelborg, tidigare delägare och konsult för Nakd fram till hösten 2019 för Svenska Dagbladet om hur han upplevde sin tid på företaget.

Han berättar bland annat om en diskussion de haft i ledningen om hur svårt det var att göra sig av med anställda.  

”Jarno bara skrattade och sa att vi gör det på Nakds sätt. Vi mobbar personen tills den slutar”, säger Mike Mikkelborg till Svenska Dagbladet. 

Chockad över hur praktikanter behandlades

Han säger också att han chockades över hur praktikanterna utnyttjades som gratis arbetskraft.

”De fick väldigt lite stöd och ingen vettig utbildning för vad de förväntades göra. De hade en enorm press på sig och de sattes att utföra saker som de var för oerfarna för och som de saknade utbildning för”, säger han till SvD. 

Efter uppståndelsen den här veckan har Nakd meddelat att de har tillsatt en utredning, stoppat praktikantprogrammen och grundaren Jarno Vanhatapio säger att de jobbar hårt med praktikant- och personalfrågan, speciellt efter den granskning av arbetsmiljön på bolaget som Breakit gjorde under början av 2018.

Det ger inte Mike Mikkelborg mycket för.

"Jag var där nästan hela 2019 och ingenting blev bättre", säger han till Svenska Dagbladet.

Jarno Vanhatapio svarar tidningen, över mejl, att han inte kan minnas att han gjort det uttalandet och säger vidare att Nakd har nolltolerans mot all form av trakasserier.

Han känner inte igen de specifika händelserna som lyfts men uppger att bolaget vidtagit åtgärder mot två fall av oacceptabelt beteende sedan starten. 

Till Breakit säger Nakd också att de har en pågående tvist med Mike Mikkelborg – läs mer om den här.

Påstår att åtgärder har vidtagits sedan dess

Jarno Vanhatapio hänvisar till att kritiken som nu riktas mot företaget kommer från personer som arbetade där förr, och att åtgärder genomförts sedan dess. Han säger samtidigt att han är ödmjuk över att saker behöver förbättras. 

Kritiken från tidigare praktikanter har bland annat handlat om orimliga arbetstider. 

“Vi har 40-timmars vecka och det är det som vi säger till våra anställda. Samtidigt stänger vi inte dörren till kontoret klockan 17 utan en del tycker att det är roligt att jobba och då ska de få göra det. Men det finns ingen som tvingas att jobba så mycket”, sa Jarno Vanhatapio till Breakit i veckan

I samband med det kommenterande han även den pågående kritikstormen.

“Jag är oerhört ledsen och det ska jag vara eftersom jag bär huvudansvaret för medarbetarnas välmående. Jag har inga problem med debatten så länge den är saklig. Men när man går ut och kräver blod så drabbar det många oskyldiga i organisationen som känner sig utpekade. Det vi vill se är en saklig dialog med våra samarbetspartners så att vi kan ha en diskussion om hur vi går vidare”. 

Efter denna text publícerats har Nakd hört av sig och påtalat att de befinner sig i en tvist med Mike Mikkelborg.

 

LÄS MER: Jarno Vanhatapio talar ut om praktikant-upproret på Nakd: “Jag är oerhört ledsen"

LÄS MER: 60-timmarsvecka och obetald övertid – vardag på e-handelsraketen Na-kd

LÄS MER: Nakd föddes och frodades på Insta – nu slår samma krafter tillbaka

Lena Apler var en av de första investerarna i Nakd. Hör om hennes syn på stormen här:
 


 

Läs mer