Isar Aerospace tar in nästan 1 miljard – satsar i Kiruna

Isar Aerospace Rymden
Isar Aerospace tar in nästan 1 miljard – satsar i Kiruna

Esrange i Kiruna. Foto: TT/Press

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Europeisk SpaceX-utmanare laddar kassan – och satsar i nordligaste Norrland.

Trots att det är väldigt kallt i den är rymden stekhet. Elon Musks SpaceX skickar upp raket efter raket och nu spänner och en europeisk konkurrent musklerna och tar in 90 miljoner dollar, nästan 1 miljard kronor. Pengarna kommer bland annat från Lakestar, Earlybird och Vsquared Ventures.

"Vi är det det första europeiska bolaget som kan transportera satelliter ut i jordens omloppsbana på internationellt konkurrenskraftiga villkor", säger Josef Fleischmann, operativ chef på Isar Aerospace i ett pressmeddelande.

"Med hjälp av olika avfyrningsramper runt hela jorden kommer vi också kunna nå flera omloppsbanor".

Pengarna som kommer in nu ska göra det möjligt för bolaget att få ut sin första farkost i rymden och innebär också att bolaget kommer att expandera sin satsning i Kiruna där rymdanläggningen Esrange finns.

Dagens teknik gör det både dyrt och väldigt tidskrävande att skicka upp satelliter eftersom raketerna som används är både dyra och skjuts upp sällan. Elon Musks SpaceX har försökt lösa problemet genom att bygga flera raketer som också kan återanvändas.

Isar Aerospace har istället valt att bygga en mindre raket som istället kan skickas upp oftare. Tanken är att det ska bli enklare och gå snabbare för företag att skicka ut raketer i rymden 

Läs mer

Padelkungens superklipp(?), pr-pressade papegojor, ångestmejl – och miljardärfamiljens snabbväxare till salu

Jeff Bezos rymdsatsning Blue Origin tappar nyckelpersoner

Elon Musks Spacex-rival tar in nytt kapital

Läs fler artiklar
LÄS MER