Therese Lindgren om upproret mot Nakd: "Tar självklart starkt avstånd"

Nakd e-handel
Therese Lindgren om upproret mot Nakd: "Tar självklart starkt avstånd"

Therese Lindgren,

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

En av Sveriges tyngsta influencers tar ställning.

Jarno Vanhatapio har med stor hjälp av influencers byggt upp en e-handelsjätte som i år väntas omsätta över 2 miljarder kronor. 

Men nu har en storm blåst upp runt Nakd istället. Efter att influencern Rodja Pazooki gått  ut och uppmanat sina följare att berätta om sina erfarenheter av Nakd har inläggen flödat in. 

Flera anonyma vittnesmål berättade utförligt om hur de på olika sätt känt sig utnyttjade när de arbetat som praktikanter på Nakd. Det har handlat om diskriminering, mobbning, orimliga arbetstider och obetalt övertidsarbete.

I en analys av Breakits Caroline Englund lyfte hon fram att det kan bli jobbigt för Nakd om flera tunga influencers tar avstånd från dem, eftersom deras marknadsföring och affär till stor del kretsar kring just influencers.

Bland de mäktigaste i sociala medier

Nu går också Therese Lindgren, influencern med över 1 miljoner följare bara på Instagram och som i flera år legat högt på listor över mäktigast i sociala medier, ut och tar avstånd från de uppgifter som kommer om Nakd.

I ett inlägg på Instagram säger hon att det var länge sen hon jobbade med Nakd men att hon ser det som sitt ansvar att lyfta frågan.

“För mig är schyssta arbetsvillkor och social hållbarhet oerhört viktigt, och jag tar självklart starkt avstånd från alla typer av rasistiskt, sexistiskt, homofobiskt eller annan kränkande särbehandling”, skriver hon och hänvisar till vittnesmålen om arbetsmiljön på Nakd.

Nakds vd Jarno Vanhatapio säger i en intervju med Breakit att man har jobbat hårt med arbetsmiljön på företaget men att uppmärksamheten som kommer nu gör att man kommer att lägga in en växel till i arbetet kring personalfrågor.

Lena Apler var en av de första investerarna i Nakd. Hör om hennes syn på stormen här:

 

Läs fler artiklar
LÄS MER