Sök

Annonssamarbete med Cool Company

Ny studie: det här tycker unga är viktigast hos en uppdragsgivare (och nej, det är inte lönen)

Cool Companyfrilans

Christian von Essen

Christian von Essen

Skribent

Hög lön, "9 to 5" och guldklocka lockar inte lika mycket längre. Unga talanger vill framförallt ha roliga kollegor och spännande arbetsuppgifter. Det visar en ny undersökning som Cool Company genomfört tillsammans med Sifo.

På en snabbrörlig arbetsmarknad skiftar preferenserna kring vad som är viktigt, särskilt bland de yngre talangerna. I dag är förnyelse, flexibilitet och självförverkligande högre prioriterat än någonsin.

Hela 27 procent av 18-29-åringarna i undersökningen ser inte att en traditionell anställning är framtiden. Istället söker sig allt fler exempelvis till företagande eller frilansande genom egenanställning. Sedan 2017 har egenanställning ökat med 35 procent i den här åldersgruppen.

Fakturera utan företag? Kom igång med Cool Company i dag!

”Det är en otrolig tillväxt som vi sett de senaste åren. Frilansandet är definitivt en arbetsform att räkna med,” säger Matilda Konkell, kommunikationsansvarig på Cool Company.

”Framförallt är det enkelheten många uppskattar – att kunna frilansa utan att behöva tänka på administration, skatter, bokföring och sociala avgifter. Men sen handlar det förstås mycket om att kunna bestämma själv vad man vill göra i livet. Dagens unga vill jobba med saker som de själva brinner för.”

Lönen inte längre i topp

Det finns även andra parametrar som talar för ett liv som frilans, med mer flexibilitet och självstyre. I Sifo-undersökningen listas bland annat vad som är viktigast när svenskar söker nytt jobb eller uppdrag. På första plats för 18-29-åringarna kommer ”bra/trevliga kollegor”, följt av ”roliga och stimulerande arbetsuppgifter”. Först på tredje plats kommer ”bra lön”.

”Det finns tydliga skillnader i hur de yngre talangerna resonerar”, säger Matilda Konkell. ”39 procent i den här gruppen anser dessutom att man bör byta arbetsplats efter 2-5 år, och 11 procent uppger att bra policys inom hållbarhet och jämställdhet är en hygienfaktor vid nya uppdrag.”

Nya typer av frilansare

Som betydande aktör på marknaden kan Cool Company tidigt se vilka nya branscher som dyker upp på frilansradarn. Från journalistik och reklam gick utvecklingen via musik och event, till att det nu är marknadsföring, design och IT som seglat upp som de vanligaste frilansbranscherna bland unga som fakturerar via Cool Company.

”I de här kategorierna ryms också många som jobbar inom techbranschen, bland annat med SEO, sociala medier och growth hacking, men även UX- och UI-designers samt webbutvecklare. Jag är övertygad om att den här trenden bara kommer att accelerera ytterligare under 2021.”

Arbeta flexibelt med minimal administration. Skapa konto på Cool Company!

Egenanställning: hur gör man?

1. Registrera dig på Cool Company.
2. Föranmäl ett uppdrag i verktyget (bland annat för att aktivera försäkringar).
3. Genomför uppdraget.
4. Gå till det föranmälda uppdraget och skapa en faktura inne i systemet. Du kan ha egen logga på fakturan och sätta 14 eller 30 dagar som förfallodatum.
5. Cool Company hanterar allting. Pengarna utbetalas inom 24 timmar efter att kunden betalat. 

Här kan du räkna ut vilken ersättning du får ut vid olika fakturabelopp!

Läs mer