Sök

Kry avslöjar sina börsplaner – och slår tillbaka mot kritikerna: “Komiskt”

KryNätläkare

Johannes Schildt, vd och grundare Kry. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Grundaren om börsen – och kritiken från vårdcentralerna.

I januari tog nätläkaren Kry in 1,5 miljarder kronor i riskkapital och har under året öppnat vårdcentralerna på flera platser i Stockholm. 

Coronapandemin och de restriktioner den har inneburit har passat den digitala vårdformen perfekt och patienterna har strömmat in till nätläkaren som har sett besöken i appen skjuta i höjden.

Men trots att omsättningen ökat rejält har det hittills inte betytt att bolaget har gått med vinst. Under 2019 gjorde Kry en förlust på 349 miljoner kronor och konkurrenten Doktor.se backade 174 miljoner. 

“Om vi drog i bromsen och nöjde oss hade vi nog kunnat vara lönsamma i dag”, säger Krys vd Johannes Schildt till DI Digital, som menar att de fortsätter investera för att ligga i framkant.

Förr eller senare är det såklart tänkt att Kry ska göra vinst. Men enligt Johannes Schildt ska den vinsten återinvesteras i verksamheten. Med en kassa fylld av riskkapital och investerare som till slut kommer att vilja ha avkastning på sin investering ligger en börsnotering i korten.

“Jag tror att det finns stora fördelar för oss att förbli ett privat bolag ett tag till, särskilt som att våra ägare är långsiktiga och intresset på den privata kapitalmarknaden är så stort”, säger Johannes Schildt till DI Digital.

“Men vid någon tidpunkt kommer vi säkert vilja och behöva genomföra en börsnotering.”

Bemöter kritiken: "Lite komiskt"

I intervjun uttalar sig Johannes Schildt även om kritiken som riktats mot Kry kopplat till deras patientlistningar. Kortfattat handlar det om att nätläkaren har anklagats för att lista patienter på sina nyöppnade vårdcentraler – utan att patienterna själva har vetat om det. Flera traditionella vårdcentraler har under hösten hört av sig till Region Stockholm och uttryckt sin oro över utvecklingen som innebär att de tappar intäkter. 

Detta eftersom att en listad patient ger en fast ersättning per år.

Grundaren verkar däremot inte dela kritiken och säger att det handlar om enskilda läkare som äger sina egna vårdcentraler.

"Om de tappar patienter till oss och minskar sina intäkter blir de så klart besvikna", säger han.

“Det är lite komiskt, i sex år har de klagat på att det är orättvist att vi inte bedrivit fysisk vård – men nu är det istället arga för att vi gör det och faktiskt är bättre än dem”. 

Läs mer