Sök

Tjoffe Sjögren cashade in på Ideal of Sweden – nu växer Städarna i raketfart (och tar hjälp av Carolin Solskär)

iDeal of SwedenStädarnae-handel

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Förra året sålde han sin andel i miljardbolaget Ideal of Sweden och nyligen klev techprofilen Carolin Solskär in i styrelsen. Nu har Städarnas grundare Tjoffe Sjögren precis kommit tillbaka efter en sjukskrivning och har målet klart för sig:
Bli Sveriges största hemstädfirma.

När Breakit ringer upp Tjoffe Sjögren är han i färd med att ladda sin Tesla för att åka till Stockholm och vara med i podcasten Ekonomi på riktigt med Charlie och Mathias. Det vill säga Lyxfällan-profilerna som under många år ledde programmet på TV3 tillsammans. 

“De är barndomsidoler till mig, så när de ringer får man ställa upp”, säger Tjoffe Sjögren. 

Städarna växer snabbt

I början av november köpte hans hemserviceföretag Städarna upp konkurrenten Maries Puts & Städ i Stockholm. Därmed utökades antalet anställda från 600 till 800 personer och bolaget, som har sin bas i Norrköping, stärkte sin ställning i Stockholm. Bolaget har också förstärkt styrelsen med Johan Rydberg som är vd för Cleantech Östergötland. Även Carolin Solskär,som tidigare jobbat på Nordic Tech House och som numera jobbar på Detectify, går in i styrelsen med uppdraget att “utmana med nya perspektiv inom digital utveckling”. 

Städarna grundade Tjoffe Sjögren i Norrköping för 12 år sedan. Då hade han som 20-åring pendlat till Stockholm i några år och insåg att “alla” på jobbet på SF Bio hade hemstädning. 

“I Norrköping vid den här tiden var det ingen som hade städtjänst, så jag tänkte att det nog fanns potential i det och att det skulle växa. I samma veva kom rut-avdraget. Men jag trodde inte då att vi skulle finnas i 24 städer 12 år senare”, säger han.

Barndomskompis till Ideal of Sweden-grundaren

Men Städarna är inte det enda bolag Tjoffe Sjögren satsat på. Han är även investerare i miljardbolaget Ideal of Sweden, som säljer mobiltillbehör. Fram till förra året ägde han tillsammans med en affärspartner fem procent i bolaget. 

“Jag och Joachim (Lindström, Ideal of Swedens ena grundare, reds anm) är gamla barndomsvänner. Vi spelade i samma fotbollslag här ute på landet. Han är två år yngre än mig, men vi brukade byta cd-skivor och gameboys med varandra och försökte lura varandra på bra deals”, säger Tjoffe Sjögren och fortsätter:

“Vi hade ett bolag ihop tillsammans innan Ideal of Sweden som sålde fotbollsskor på nätet. Det var väl ingen framgångssaga direkt men det var lärorikt”.

När Ideal of Sweden hade en tuff period ekonomiskt, bankerna ville inte låna ut mer och “Almi var maxat”, hjälpte Tjoffe Sjögren till.

“Jag och min kompanjon tog i princip alla våra sparpengar och hjälpte dem”, säger han.

Förra året sålde de sin andel när Altor köpte upp 60 procent av bolaget. Hur mycket pengar de tjänade på affären vill Tjoffe Sjögren inte gå in på.

Värderingen av Ideal of Sweden har hemlighållits men det har spekulerats i att den skulle ligga på mellan en och två miljarder kronor. I Tjoffe Sjögrens holdingbolag, som han har tillsammans med en partner, framgår också att de under förra året fick in 53 miljoner kronor under posten övriga finansiella anläggningstillgångar.  

Alla anställda har kollektivavtal

Men tillbaka till Städarna. Nu är bolaget enligt Tjoffe Sjögren Sveriges näst största hemstädbolag. Målet är att på sikt ta sig om ettan, som är Hemfrid. 

“De har varit pionjärer och är väldigt duktiga. Vi kommer inte ta oss förbi dem i år, eller nästa, men vi har hela tiden haft en långsiktig plan att bli störst på marknaden. Majoriteten av det vi har växt har vi växt organiskt”, säger han.

Framgångsreceptet är enligt Tjoffe Sjögren att sätta de anställda främst.

“Vi satte tidigt en jättetydlig värdegrund där medarbetarna är i fokus. Ett konkret exempel på det är att vi säger upp kunder kontinuerligt som inte står bakom vår värdegrund. De anställda ska känna sig trygga med att om det förekommer sexism eller rasism så vill vi inte ha med sådana kunder att göra”.

Det är inget gig-bolag, utan alla som jobbar i Städarna är anställda med kollektivavtal.

“Vi har ett lag som springer mot samma mål, och det är jäkligt effektivt”. 

Men att bygga bolag är också slitsamt. Tjoffe Sjögren är nyligen tillbaka efter en sjukskrivning.

“Jag hade jobbat för mycket, jag hade 1300 möten förra året vilket självklart inte var hållbart och jobbade 200 procent, varje vaken minut. Nu får jag som många andra lära mig att hitta balans i livet. Det gör man genom att göra annat än att bara jobba. Som att få in träning och se till att äta bra”, säger han.

Läs mer