Sök

Returhubben i Estland expanderar – öppnar filial i Tjeckien

Boomerange-handel

Anders Näslund.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Svenskarnas returhubb växer – nu öppnar de filial i Tjeckien.

För drygt ett år sedan publicerade Breakit ett uppmärksammat reportage där vi spårade e-handlarnas returer med hjälp av hemliga GPS-sändare.

Det visade sig att flera av Sveriges allra största näthandlare skickar sina returer till center utomlands där varorna packas om. De skickas sedan tillbaka till Sverige innan de kan säljas igen och färdas där med upp till 236 mil fram och tillbaka. 

En av de allra största returhubbarna heter Boomerang och ligger i Estland. Bolaget drivs av svenskarna Anders Näslund och Tom Backman som fick idén när de bodde i Estland 2004.

Förutom att packa om returer jobbar de också med pack, plock och distribution. Kunderna kommer från hela Europa och bolaget hanterar omkring 6 miljoner paket om året. 

Bolaget har växt så det knakar de senaste åren och i år räknar de med en omsättning på 100 miljoner kronor. Det är 20 miljoner mer än året innan. Bolaget har en vinstmarginal på mellan 4 och 5 procent. 

“Det har varit ett speciellt år med många teamsmöten och omställningar. Många försändelser färdas ju via personflyg och eftersom de inte har gått i samma utsträckning som vanligt har vi fått tänka om där”, säger Anders Näslund

Enligt Anders Näslund kommer cirka 25 procent av omsättningen från returhantering från konsumenter i Norden och Baltikum och samtliga svenska bolag som man arbetade med för ett år sedan finns kvar som kunder.

Nu vill bolaget växa ytterligare och öppnar en filial i Tjeckien –som ska ha fokus på pack, plock och distribution."

“Det här gör att vi kan komma närmare EU-marknaden. Det bor ju 300 miljoner människor i Centraleuropa och att ha ett center närmare kunderna där minskar både miljöpåverkan och förkortar leveranserna”, säger Anders Näslund.

Hur jobbar nu med hållbarhet?


“Vi vill inte stå på barrikaderna och säga att vi är miljövänliga men vi försöker göra det vi kan i ett svårt område. Det vi gör är bland annat att vi klimatkompenserar för färjetransporterna och försöker ställa miljökrav på de transportbolag vi väljer”, säger Anders Näslund. 

Bolagets plan framåt är att fortsätta växa med ytterligare 30 procent under nästa år.

Här diskuterar riskkapitalisten Susanne Najafi och Nakd:s grundare Jarno Vanhatapio hållbar e-handel i Breakit Live:


 

Läs mer